Sveriges befolkning relativt gammal idag – men inte 2050

Arbetsmiljö Färre ska försörja fler. Så ser det ut när de äldre blir fler i förhållande till dem som jobbar. I Sverige är personer över 65 år idag ungefär en tredjedel så många som dem som ingår i arbetskraften, enligt en rapport från OECD. Men andelen stiger långsammare här än i andra länder.

Sveriges befolkning relativt gammal idag – men inte 2050

I listan visas att andelen av personer över 65 år som ingår i arbetskraften i genomsnitt är 27 procent inom OECD. Men år 2050 beräknas snittandelen ha stigit till nästan 55 procent.

Under samma tid väntas andelen i Sverige bara stiga från runt 33 procent till cirka 45 procent. Så från att i dag ligga på en sjundeplats av 35 listade länder i OECD:s genomgång, beräknas Sverige i stället ligga bland de länder med lägst andel äldre i förhållande till arbetskraften 2050. Bara Israel, USA, Luxemburg, Norge och Australien beräknas ha en lägre andel äldre. 

Högst andel över 65 år i förhållande till arbetskraften har idag Japan med över 45 procent. År 2050 beräknas landet ha närmare 80 procent över 65 år i förhållande till arbetskraften. Italien ligger i dag tvåa på listan och beräknas också ha en fortsatt stor ökning liksom trean Grekland.

Även Spanien väntas öka till runt 75 procent, men störst blir ökningen i Sydkorea – från dagens 20 procent till 72 procent.

Av länderna utanför OECD väntas äldres andel öka snabbt i Brasilien och Kina.

Den här artikeln hade en annan, tyvärr felaktig, tolkning av statistiken tidigare. Redaktionen beklagar misstaget.

Läs hela OECD-rapporten Preventing Ageing Unequality.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste