nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Så ökar andelen personer över 65 år i förhållande till antal på arbetsmarknaden. Den blå markeringen är andelen år 2015. Den gula pilen visar hur hög andelen beräknas vara 2050. Tabell: OECD

Sveriges befolkning relativt gammal idag – men inte 2050

Färre ska försörja fler. Så ser det ut när de äldre blir fler i förhållande till dem som jobbar. I Sverige är personer över 65 år idag ungefär en tredjedel så många som dem som ingår i arbetskraften, enligt en rapport från OECD. Men andelen stiger långsammare här än i andra länder.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I listan visas att andelen av personer över 65 år som ingår i arbetskraften i genomsnitt är 27 procent inom OECD. Men år 2050 beräknas snittandelen ha stigit till nästan 55 procent.

Under samma tid väntas andelen i Sverige bara stiga från runt 33 procent till cirka 45 procent. Så från att i dag ligga på en sjundeplats av 35 listade länder i OECD:s genomgång, beräknas Sverige i stället ligga bland de länder med lägst andel äldre i förhållande till arbetskraften 2050. Bara Israel, USA, Luxemburg, Norge och Australien beräknas ha en lägre andel äldre. 

Högst andel över 65 år i förhållande till arbetskraften har idag Japan med över 45 procent. År 2050 beräknas landet ha närmare 80 procent över 65 år i förhållande till arbetskraften. Italien ligger i dag tvåa på listan och beräknas också ha en fortsatt stor ökning liksom trean Grekland.

Även Spanien väntas öka till runt 75 procent, men störst blir ökningen i Sydkorea – från dagens 20 procent till 72 procent.

Av länderna utanför OECD väntas äldres andel öka snabbt i Brasilien och Kina.

Den här artikeln hade en annan, tyvärr felaktig, tolkning av statistiken tidigare. Redaktionen beklagar misstaget.

Läs hela OECD-rapporten Preventing Ageing Unequality.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Toppbetyg för redovisningstjänster

När Svenskt Kvalitetsindex nu för första gången undersökt kundnöjdheten för redovisningstjänster får branschen mycket högt betyg av kunderna. De redovisningsbyråer som uttalat arbetar med kvalitet via auktorisation ligger högst i mätningarna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.