Svårt att vara rektor

Få avundas rektorn. Det framgår av en undersökning av svenskarnas syn på rektorsrollen. Yrket präglas av stort ansvar, komplext arbete, höga krav och litet inflytande.

Det är svårt och komplext att vara rektor. Det anser 64 procent av svenska folket i en ny undersökning av UR. Dessutom tycker 77 procent att rektorn har ett stort ansvar och 72 procent menar att de har en viktig uppgift.

Men rektorn hamnar först på tredje plats när de tillfrågade får ranka chefsyrkena utifrån vilka som har den viktigaste uppgiften för samhället. På första plats hamnar chefer inom vård och omsorg och tvåa blir chefer inom offentlig förvaltning.

Majoriteten av de personer som rankar rektorn som etta eller tvåa motiverar sitt val med att de leder framtiden, eftersom barn och ungdomar är framtiden. De som tvärtom rankar rektorn lågt menar att de har för litet inflytande och att de styrs ovanifrån.

Bakgrund: I UR:s nya dokumentärserie Rektorerna får tittarna under åtta veckor följa de två nyrekryterade rektorerna Lina Axelsson Kihlblom och Helena Hansson och deras kamp för att få sina kritiserade skolor på rätt köl.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.