Svenska storföretag lockar studenter

Företagskultur De svenska studenternas drömarbetsgivare är Google enligt årets resultat av Företagsbarometern. Därefter ligger de svenska storföretagen IKEA, H&M, Sweco, Skanska och Spotify. Årets stora vinnare är kommunerna, som blir allt mer populära som arbetsgivare.

Att Google toppar listorna när Sveriges universitets- och högskolestudenter rankar sina framtida arbetsgivare är ingen slump.

– I jakten på drömarbetsgivaren letar de svenska studenterna efter en kreativ arbetsmiljö, spännande produkter och en arbetsgivare som ses som en god referens för den framtida karriären. Det är egenskaper som många förknippar med Google, säger Susanne Grossauer, Employer Branding Specialist på Universum.

Näst efter Google dominerar de svenska storföretagen, IKEA, H&M, Sweco, Spotify och Skanska.

– Svenska företag upplevs som trygga och stabila. De erbjuder ofta en arbetsmiljö där medarbetarna respekteras och själva kan vara med och påverka, säger Susanne Grossauer.

Spotify rankas högt

Bland ekonomistudenterna ligger H&M och IKEA på plats två och tre i rankningen efter Google, medan Spotify ligger på fjärde plats. Data/it-studenterna rankar även de inte helt oväntat Google som sin drömarbetsgivare, följt av Spotify och Microsoft. Den svenska musikinnovatören Spotify har på kort tid blivit en av landets mest attraktiva arbetsgivare och ligger på topp fem även bland civilingenjörsstudenterna. Även hos den gruppen toppar Google rankningen, medan Sweco och IKEA återfinns på plats två och tre.

Kommunerna mer populära

Kommunerna är årets stora vinnare i Företagsbarometern, där studenter inom alla inriktningar rankar kommunerna betydligt högre i år än tidigare år. En orsak till framgången är att kommunerna har blivit allt bättre på att visa upp vad de erbjuder som arbetsgivare och jobbat hårt för att tvätta bort stämpeln som gråa och tråkiga arbetsgivare.

– Kommunerna har också en stor fördel i att hela deras verksamhet har som syfte att förbättra invånarnas vardag, vilket lockar de unga talangerna som i betydligt större grad än för några år sedan väljer en arbetsgivare där de även kan vara med och bidra till ett bättre samhälle, säger Susanne Grossauer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.