Svenskar lyder chefen och klär sig avslappnat

Företagskultur I Sverige klär vi oss mer informellt på jobbet jämfört med resten av Europa. Vi lyder också gärna order utan att ifrågasätta och socialiserar friskt med kollegorna på nätet. Det visar en undersökning från Linkedin.

Svenskar lyder chefen och klär sig avslappnat

Svenskar sticker ut som lydiga och medgörliga när vi jämförs med andra europeiska länder. Nästan två av tre svenskar gör vad arbetsgivaren eller chefen säger utan att ifrågasätta, vilket kan jämföras med färre än en av fem anställda i Frankrike. Det visar undersökningen New Norms @Work från det jobbnätverket Linkedin. Särskilt är äldre personer mer benägna att lyda order, medan yngre generationer i högre grad tenderar att utmana cheferna och deras beslut.

– Även om vi svenskar ser oss som väldigt internationella i professionella sammanhang så sticker vi ut. När det gäller att lyda arbetsgivarens instruktioner så gör nästan två tredjedelar det utan att ifrågasätta, säger Maria Wade på Linkedin.

Undersökningen visar även att svenskar klär sig mest avslappnat på jobbet i hela Europa. Jeans och sneakers är den vanligaste klädseln på svenska arbetsplatser. Något som också utmärker svenskar i undersökningen är att vi är sociala gentemot våra medarbetare. Svenskar både ”friendar” och följer kollegorna på nätverk såsom Facebook, Twitter och Instagram, medan många andra européer tenderar att vara mer reserverade.

Fler rön från undersökningen:

  • Endast tre procent av svenskarna bär kostym eller motsvarande på jobbet. Hela 40 procent av heltidsarbetande svenskar klär sig informellt på jobbet (jeans, sneakers, leggings etc.).
  • Svenskar är oftare vän med sina kollegor på sociala medier jämfört med andra europeiska länder. Kvinnor blir oftare vän med sina kollegor i sociala medier än män.
  • Endast tre procent av svenskarna imponeras av sina kollegors profilbild, vilket kan jämföras med 25 procent i Indien.
  • Män klär sig mer olika på jobb och fritid än vad kvinnor gör.
  • Kvinnor klär upp sig mer för möten än vad män gör.
  • Yngre är mindre uppriktiga om att de har förlorat jobbet än vad äldre medarbetare (55-65 år) är.
  • Svenskar är de som blir minst irriterade av kollegors prat om framgångar på arbetet, jämfört med andra europeiska länder.
  • Var femte man föredrar en kanelbulle som fika på jobbet medan var tredje kvinna föredrar frukt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.