Svenskt Innovationsindex: Swebus förvånande hög innovationsförmåga

Innovation Än en gång har tusentals kunder rankat innovationsgraden hos svenska företag. IKEA fortsätter att skattas högt, och Swebus gör ett oväntat lyft på listan.

Svenskt Innovationsindex: Swebus förvånande hög innovationsförmåga
Svenskt Innovationsindex 2023 presenterades under Tjänsteinnovationsdagen i Karlstad.

2023 års Svenskt Innovationsindex (SII) presenterades under Tjänsteinnovationsdagen i Karlstad den första juni. Studien baseras på intervjuer med 15 000 kunder som har kontaktats under hösten 2022. Jämfört med föregående mätningar upplever kunder att innovationsförmågan hos svenska företag har minskat.

Lista

Sveriges mest innovativa företag 2023

  1. IKEA, 72
  2. Spotify, 68
  3. Bahnhof, 63
  4. Omni, 60
  5. Netflix, 59

Källa: SII

– Vi vet hur världsläget är just nu. Vi kan tänka oss att företagen jobbar jättehårt med att exempelvis lösa problem i leverantörskedjorna, men det är innovationer som inte når kunder, sade Lars Witell, professor i företagsekonomi vid Centrum för Tjänsteforskning (CTF), som var med och presenterade årets SII.

IKEA fortsatt bäst

Men det finns de som fortsätter att skattas högt i kundens ögon. Än en gång toppar IKEA listan över högst upplevd innovationsförmåga med ett index på 72. Företaget skattas även högt i länder såsom Norge, Finland och USA. Ett exempel som misstänks ligga till grund för IKEA:s höga resultat är företagets centrum-butiker.

– Alla har inte bil, så IKEA kan inte alltid ligga långt bort på platser som kräver bil. De har insett att det är viktigt att ha en plats i centrumkärnan, sade Amie Gustafsson, doktorand inom företagsekonomi vid Karlstads Universitet, som var med och presenterade årets SII.

Swebus överraskar

I SII listas även bolagen vars innovationsförmåga har ökat mest. Forskarna bakom studien överraskades aningen av årets resultat när bolaget Swebus hamnade högst upp på listan. Anledningarna bakom resultatet syns inte i studien men Per Kristensson, professor och föreståndare vid CTF, tror att det kan ha att göra med konkurrenters ändrade rykte.

– Många har upplevt problem med SJ, och det kan ha varit till fördel för Swebus. Kunderna har kanske testat och gillat deras erbjudanden. Men vi är också något förvånade över resultatet, sade han under Tjänsteinnovtitonsdagen.

Lyko bäst på digitalisering

I SII undersöks också företags digitaliseringsgrad och hur den påverkar den upplevda innovationsförmågan. skönhetsföretaget Lyko har tidigare vunnit priser för bästa kundupplevelse och utnämns även som en bubblare i årets innovationsindex, mycket tack vare deras digitaliseringsgrad.

– De har skapat en bra digital plattform men även rivit barriärer mellan fysiska och digitala plattformar, säger Amie Gustafsson.

Forskarna bakom SII menar att upplevd innovationsförmåga är viktig då det ökar attraktionsförmåga. Per Kristensson benämner det som ”ticket to play”, att bli ett möjligt val för kunden.

– Om nöjdhet handlar om lojalitet så är innovationsförmågan entrédörren till att få kunden att välja ett visst företag, säger Per Kristensson.

Om

Svenskt Innovationsindex (SII)

75 olika företag inom tio olika branscher har tillägnats ett värde mellan noll och 100 baserat på hur innovativa kunden upplever att de är.

15 000 kunder har svarat på ett 20-tal enkätfrågor under hösten 2022. Cirka 200 kunder har intervjuats per företag.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.