Ta bort militära tankar

Militära tankesätt präglar företagen idag. Det måste ändras, menar etnograf Ida Hult som undersöker samhällets nutida kännetecken.

Ta bort militära tankar

Meningen med livet är det folk jagar. Att jobba någonstans som gör världen lite bättre är det därför många som strävar efter, att få gå till jobbet och känna passion. Dessa tankar presenterade Ida Hult, etnograf på konsultbyrån Trendetnography, under en inspirationsföreläsning på Riksforum för förslag och förbättringar.

Samtidigt är dagens företag uppbyggda kring begrepp som befordringar och avdelningar – militära tankesätt, menar hon. I framtiden bör det se annorlunda ut, med transparenta och platta organisationer.

Hur ska man bygga upp organisationer i framtiden?

– Man måste tänka på vilka kompetenser och vilka personligheter man behöver, måste bli snabbrörligare och plattare. Man måste skapa flöden, processer och system som utgår från kunden.

Anledningen till att allt ska utgå från kunden är att framtidens samhälle är ännu mer uppbyggt kring individen. Som exempel nämner Ida Hult att vi redan idag söker mycket personlig bekräftelse, att det är en katastrof om många av ens vänner inte trycker på gilla-knappen på Facebook så fort som man har lagt ut en bild på sina perfekt bakade bullar.

Den franske organisationsprofessorn Isaac Getz tycker att de anställda ska bestämma allt. Vad säger du om det?

– Ja, de anställda måste bestämma.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.