Teater ska ge kortare sjukfrånvaro

Kultur är hett inom arbetslivet. I senaste numret av Kvalitetsmagasinet skrev vi om hur energibolaget Eon använde kultur för att utveckla ledare. Nu vill regeringen testa om kulturdeltagande kan förebygga och förkorta sjukfrånvaron. I dagarna fick Region Skåne en halv miljon kronor för att under ett år bedriva försöksprojektet Kultur på recept.

Deltagarna vid primärvården i Helsingborg kan gå på teater och konserter samt ägna sig åt eget kulturskapande.

– Vi vet att sjukdomar drabbar människor på olika sätt och i olika stor utsträckning leder till sjukfrånvaro. Yttre faktorer, exempelvis sociala aktiviteter, kan ha betydelse för denna koppling. Min förhoppning är att kultur på recept kan ge nya insikter i hur kultur, på ett mer uttalat sätt, kan vara en del av rehabiliteringen för sjukskrivna, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Regeringen hänvisar till forskning som visar på samband mellan kultur och hälsa, och ser kulturdeltagande som ett komplement till annan behandling. Projektet riktar sig till patienter med långvarig smärta, stress, ångest samt patienter med lätta och medelsvåra depressioner.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.