nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Tidspress värre än besvärliga kunder

Tidspress är den största psykosociala riskfaktorn på svenska arbetsplatser. Det visar en undersökning från Europeiska arbetsmiljöbyrån.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Under sommaren och hösten 2014 genomförde Europeiska arbetsmiljöbyrån en omfattande studie av fysiska och psykiska arbetsmiljörisker på Europeiska arbetsplatser. Europaportalen.se har tagit del av resultaten som visar på intressanta skillnader mellan länderna, framför allt när det gäller psykosociala arbetsmiljörisker.

För Europa som helhet rankas hantering av besvärliga kunder som den största psykosociala riskfaktorn, följt av tidspress och långa arbetstider.

I Sverige sticker däremot tidspress ut som den största riskfaktorn, 73,6 procent av de svenska arbetsplatserna ser det som en riskfaktor, jämfört med 42,5 för Europa som helhet. Svåra kunder och dålig kommunikation hamnar på plats två och tre. En av fyra svenska arbetsplatser anger dåligt inflytande som en riskfaktor, inget annat EU-land rankar denna psykosociala riskfaktor lika högt som Sverige.

Intervjuerna genomfördes på närmare 50 000 arbetsplatser, både privata och offentliga, i 36 europeiska länder. De som svarade var ”den person som har bäst kännedom om arbetsmiljön på arbetsplatsen”.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Mobiloperatörerna med nöjdast kunder

Både privat- och företagskunder blir allt mer nöjda med sina mobiloperatörer. Men det räcker inte längre med bra tekniska tjänster, utan handlar nu om helt andra saker för att kunderna ska bli belåtna, visar en färsk studie från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, som rankat operatörerna med nöjdast kunder.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.