TQM Plus ett sätt att få in AI i kvalitetsarbetet

Modell Den klassiska modellen för Total Quality Management, TQM, är fortfarande högst relevant för att skapa hållbar framgång och högpresterande organisationer. Det menar SFK:s Folke Höglund, som nu slår ett slag för en ny TQM Plus-modell.

TQM Plus ett sätt att få in AI i kvalitetsarbetet
Foto: Stock Adobe

Efter att TQM slog igenom på 1980-talet har många andra metoder som Sex Sigma, Lean och olika Excellence-modeller fått större genomslag i organisationerna. Folke Höglund på SFK, Svenska förbundet för Kvalitet, har utvecklat de gamla principerna för den uppdaterade modellen – som han kallar för TQM Plus.

Här kombineras traditionella kvalitetsprinciper med moderna AI-tekniker som maskininlärning och generativ AI – och med hållbarhetsprinciper.

– Med moderna verktyg kan vi öka produktiviteten, minska kostnader, förbättra kundnöjdhet och stärka hållbarhetsarbetet i verksamheterna. Använder vi väl etablerade modeller framåt också som vi vet fungerar, men uppdaterar de så blir kombinationen stark och tydlig, säger han.

Varför behövs Plus till TQM-modellen?

– Edwards Deming är ju en gammal profet som sa att den som inte har koll på datan ordentligt, han har bara en åsikt. Och lite där är vi idag med AI-verktygen som behöver kvalitetsprinciper för att hantera till exempel datakvaliteten.


Här är tankarna bakom TQM Plus

I en artikel har Folke Höglund sammanfattat tankarna bakom TQM Plus-modellen:

  • TQM Plus – en modernisering av kvalitetsprinciperna.

Med TQM PLUS blir datadrivna beslut, kundfokus och systemtänkande ännu viktigare, där tekniken används för att fördjupa insikter och förbättra processer. De gamla principerna finns kvar, men uppdaterade.

  • TQM Plus integrerar modern teknik och hållbarhet:

TQM måste anpassas till teknikens möjligheter och nya hållbarhetskrav genom att integrera AI, maskininlärning och generativ AI i kvalitetsarbetet. Det möjliggör exempelvis realtidsanalyser, prediktivt underhåll och processoptimering för bättre affärsresultat och mindre miljöpåverkan.

  • Digitaliseringens påverkan på kvalitetsarbete:

Digitaliseringen har redan förändrat förutsättningarna för kvalitetsarbete, där verksamheter nu måste klara av att fatta beslut baserade på stora datamängder och allt mer komplexa system.

  • Rätt behandlad data som förutsättning:

För att utnyttja potentialen i TQM Plus måste organisationer säkerställa att data är korrekt, pålitlig och heltäckande. Då kan korrekta analyser göras.

  • Hållbarhet som centralt mål:

TQM Plus betonar att hållbarhet integreras med tekniska verktyg för att minska resursanvändning, energiåtgång och miljöpåverkan.

Varför vill du ha in hållbarhet också i Plus-modellen?

– Hållbarhet är ett viktigt område som påverkar kvalitetsarbetet idag. Det är bra att systematisera sitt arbetssätt där. Med de klassiska principerna och nya verktygen kommer det att gå att skapa hållbara organisationer som har mindre miljöpåverkan, säger Folke Höglund.

TQM Plus-modellen är en av de modeller som kommer att diskuteras på ett webbinar den 16 januari som SFK och EOQ anordnar med rubriken: Fact-Based Decision Making in the Digital Age.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste