Kommunrepresentanterna är väl medvetna om utmaningarna de står inför, men de tror mer på kommunal samverkan snarare än sammanslagningar.
Mindre kommuner har inte sämre kapacitet
Det som talar för kommunsammanslagningar, som civilminister Erik Slottner (KD) tidigare påpekat, är att större kommuner blir mer robusta och förväntas ha bättre förutsättningar för styrning och utveckling av kommunen och dess verksamheter eftersom deras ekonomi är större. Det anses också lättare att attrahera spetskompetens och hitta förtroendevalda till de politiska uppdragen.
Även om utredningen belyser flera utmaningar som mindre kommuner står inför – till exempel att befolkningen minskar i flera av landets 100 minsta kommuner – skriver Sven-Erik Österberg att många små kommuner bedriver en effektiv verksamhet med hög kvalitet och god lokalkännedom, där medborgare har nära till besluten. Såsom han ser det finns det inget likhetstecken mellan en liten kommun och sämre kapacitet.
”Bakvänt att driva på för sammanslagningar”
Resultatet är helt i linje med Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) bild, enligt Anders Henriksson, ordförande för SKR.
– Många kommuner är medvetna om att kapaciteten behöver stärkas men är skeptiska till att sammanläggningar skulle skapa bättre förutsättningar att hantera ökade krav och utmaningar. Det skulle vara bakvänt att driva på för sammanslagningar när kommunerna själva inte tror att det kommer att lösa deras utmaningar, säger han i ett pressmeddelande.
Lista
Sven-Erik Österbergs 5 förslag till regeringen
- Varje kommun behöver hjälp med att analysera sin långsiktiga kapacitet samt identifiera vilka åtgärder som bäst bidrar till stärkt kapacitet.
- Regeringen tar fram en vägledning som beskriver de olika stegen i processen att bilda en ny kommun. Regeringen avsätter också medel för att stödja kommuner som vill utreda och genomföra kommunsammanslagningar.
- Staten bör följa utvecklingen av kommunernas samverkan och särskilt uppmärksamma kommunernas arbete med att utveckla en mer stabil och strategisk samverkan i geografiska samverkansområden.
- Regeringen låter utreda behovet av ny lagstiftning om geografiska samverkansområden och systematisk uppgiftsfördel- ning. Regeringen initierar vidare pilotprojekt för att utveckla strtegisk samverkan i geografiska samverkansområden, systematisk uppgiftsfördelning och bättre insyn, inflytande och ansvarsutkrävande vid samverkan.
- Regeringen låter ta fram ett vägledningsmaterial om olika frågor som rör genomförandet av samverkan.
publicerad 30 januari 2024