Avfallsdetektiverna vann rekordstort hackaton – ”Enorma möjligheter”

Förbättringsarbete Under fredagen hölls finalen av Sveriges hittills största myndighets-hackaton. Laget Avfallsdetektiverna gick vinnande ur, för deras revolutionerande åtgärdsförslag på ett utbrett samhällsproblem.

Avfallsdetektiverna vann rekordstort hackaton – ”Enorma möjligheter”

160 deltagare från ett 30-tal myndigheter har deltagit i det årliga myndighets-hackatonet eSams, och lika många konstruktiva idéer har tagit form. Men bara ett stolt lag har korats som vinnare.

Tävlingen går ut på att de olika lagen ska ta fram varsin briljant lösning på en av samhällets mer alarmerande utmaningar.

Det vinnande laget utgjordes av representanter från Naturvårdsverket, Skatteverket och Bolagsverket. Temat de valde var brottsförebyggande, med fokus på miljöbrott, och lösningen densamma som tävlingen tema. Nämligen samverkan. Det vinnande laget Avfallsdetektiverna utgjordes av Oskar Jonsson, Naturvårdsverket, Kenneth Pettersson, Naturvårdsverket, Hanna Öberg, Skatteverket, David Kunze, Skatteverket och Pieter Vlag, Bolagsverket.

Under två dagar har de gnuggat sina geniknölar för att hitta en skarp lösning på miljöbrottslighet.

– Vi på Naturvårdsverket har tidigare arbetat med vår del av det här uppdraget och i vår del av verkligheten, men så fort vi började fråga Skatteverket och Bolagsverket om olika saker så fick vi ett uppvaknande. De har ju enorma datamängder som skulle kunna underlätta i de brottsförebyggande processerna, säger Kenneth Pettersson, Naturvårdsverket.

De andra gruppmedlemmarna instämmer. Möjligheterna vid en starkare samverkan mellan de tre myndigheterna är svindlande.
– Nu hoppas vi att det här förslaget realiseras, säger Hanna Öberg, Skatteverket

Under fredagen hölls finalen. Finalens jury och temajuryerna bestod av en ordförande från Bolagsverket och representanter från andra myndigheter som utvärderade de 32 lagens olika förslag.

Juryns motivering lyder:

Med fokus på ett komplext samhällsproblem, där lösningen kräver samverkan med många, har laget presenterat ett skalbart förslag. Förslaget visar på en tydlig nytta och möjlighet till en effektiv lösning, som har potential att lösa problem och bygga förtroende för det offentliga. Med avstamp i ett datadrivet arbetssätt och kunskap om den information olika aktörer sitter på ökar vi möjligheten till en mer träffsäker tillsyn. Värdet uppskattas vara enormt genom det förslag de kallar Renare avfall. 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.