Visar vägen till jobb för fler med funktionsnedsättning

Ledarskap Nu har årets Visa vägen-pristagare korats. Priset som instiftats av Samhall delas varje år ut till den arbetsgivare och den eldsjäl som har gjort allra mest i Sverige för att öppna upp arbetsmarknaden så att fler personer med funktionsnedsättning kan få ett jobb.

Visar vägen till jobb för fler med funktionsnedsättning

– Jag är fjärde generationen och var bara 30 år när jag tog över familjeföretaget efter att min far fick en stroke. Man pratade då om att syftet med företag enbart är att tjäna pengar. Jag kände att det var något fel med detta. Men vi har alla ett ansvar för att göra samhället lite bättre. Och företagen är den största förändringskraften, sa Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande för Axel Johnson Gruppen.

Tillsammans med Caroline Berg, styrelseordförande för Axel Johnson AB, tog hon emot hederspriset för ”Alla tiders arbetsgivare”. Priset delades ut med anledning av att Visa Vägen-priset firar tioårsjubileum. Motiveringen för hederspriset lyder:

”Genom ett både långsiktigt och tydligt hållbarhetsarbete har Axel Johnson visat affärsnyttan av ett aktivt mångfaldsarbete. Med en tydlig styrning och ett aktivt ledarskap har de breddat koncernens många arbetsplatser, inom en rad olika branscher och verksamhetsområden, så att de bättre speglar hur hela det svenska samhället ser ut”.

Högbo bruks eldsjäl

Arne Anderstedt, vd på Högbo Bruk i Sandviken vann Visa Vägen-priset i kategorin Årets Eldsjäl 2017.

Motiveringen lyder:

”Med värme, engagemang och en grundmurad tro på alla människors förmågor visar Arne Anderstedt varje dag vägen mot en arbetsmarknad där fler får plats och färre lämnas utanför. Genom ett inkluderande ledarskap, där alla ges möjlighet att delta, har han aktivt och målmedvetet skapat nya möjligheter till arbete för personer med funktionsnedsättning.”

– Det är jätteroligt att få uppskattningen och ett kvitto på att vi gör någonting rätt uppe i Högbo bruk. Det är ett erkännande för vårt jobb med personer i utanförskap. Vi behöver tro på människors talang och förmåga. Vi behöver låta dem visa det. För alla har det, säger Arne Anderstedt.

Årets arbetsgivare

Östhammars kommun utsågs till Årets Arbetsgivare med motiveringen:
 ”Östhammars kommun har uppvisat både nytänkande och engagemang inom ett område med högt ställda krav. Genom att tänka långsiktigt har de utmanat såväl strukturer som fördomar och öppnat sina arbetsplatser i välfärdens kärna för personer med olika kompetenser och bakgrunder. Därmed visar de vägen mot en mer inkluderande arbetsmarknad.”

– Jag är i chock. Jag kunde aldrig tro att vi skulle vinna! Vi valde att upphandla tjänster så att det skulle gynna företag som anställer personer som står längre bort från arbetsmarknaden. Det är mitt tips till andra kommuner: använd er av den möjligheten, säger Carina Kumlin, vård- och omsorgschef i Östhammars kommun.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.