Volvoledarens budord för chefer

Ledarskap Du skall icke förenkla. Du skall bygga tillit till dina medarbetare. Du skall våga släppa strukturen. Så lyder tre av tio kloka råd från en av AB Volvos chefer.

Peter Grönberg, ansvarig för frågor som rör företagskultur och organisationsutveckling på AB Volvo och årets ledarutvecklare 2014, delar med sig av sina bästa ledartips i en intervju i GP:

1. Förenkla inte

Ett av de största misstagen du kan göra som ledare är att försöka förenkla den komplexa miljö du verkar i.

– Det enda sättet att leda en komplex organisation är att ha en stark värdegrund som kan guida dig i dagliga beslut och beteenden, säger Peter Grönberg till GP.

2. Omorganisera inte

Det är vanligt att rita om kartorna när samarbetet skaver. Men det finns en bättre lösning: att jobba med öppenhet och tillit i alla relationer. Det skapar ett gott samarbetsklimat.

3. Investera i varje individ

Lägg tid på att förstå vilka personer ni är i gruppen och ta reda på vad som driver vad och en. Det är minst lika viktigt som måluppföljning.

4. Tio hjärnor är bättre än en – lyft fram styrkorna

Ta hjälp av din ledningsgrupp och se till att ni utvecklar ett klimat där hierarkier inte spelar roll. Ta reda på vad du är bra och mindre bra på. Fokusera på det du är bra på och kompensera för det du är sämre på genom att delegera.

5. Våga släppa strukturen

Våga improvisera och prata om vad som sker i omvärlden. Ta reda på vad konkurrenterna gör och hur medarbetarna mår. Öppenhet skapar tillit.

6. Ge medarbetare full insyn

Medarbetare ska ha all information som finns i en kontext så att de själva kan fatta beslut.

7. Bli inte ett offer för din kalender

Ta dig tid för reflektion.

– Den som bara springer runt på möten och aldrig har tid att reflektera blir till slut dum. Ska du fatta svåra beslut krävs kreativitet, eftertänksamhet och reflektion, säger Peter Grönlund till GP.

8. Bry dig om andra människor

Du måste vilja tjäna andra och se dem utvecklas. Ge och ta emot feedback.

9. Var tydlig med dina värderingar

Visa vem du är som chef, vad du står för och lev efter detta.

10. Ta personligt ansvar

Våga erkänna dina misstag och dilemman. Det är viktigt att skapa en kultur där du kan be om förlåtelse. Du måste kunna förlåta dig själv och kunna förlåta andra. Det är okej att göra fel.

Fakta

Här kan du läsa hela intervjun med Peter Grönborg:

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.