nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Sex tips för en bättre kundupplevelse

Kundens upplevelse av er verksamhet är så mycket mer än ett enskilt möte. Men hur gör man för att leverera en kundupplevelse utöver det vanligt? Här är några tips på vägen.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Otrygga medarbetare, otydlig ledning eller tveksamhet om kunden alltid går först, även om det kan kosta pengar. Det kan vara små saker som formar det som blir kundens totala upplevelse av er verksamhet. Men med en bättre kundupplevelse ökar chansen för både ökad nöjdhet och lojalitet. Sven-Tore Bengtsson, vd på Next Research & Consulting delar med sig sina bästa tips.

1. Var tydlig med vad medarbetarna får och förväntas göra för att hjälpa kunderna och att lösa problem och kundklagomål. För att medarbetarna ska kunna agera utifrån vad de upplever att kunden behöver och vad kunden önskar så måste medarbetarna vara trygga i sin roll och vad de får göra för att hjälpa kunderna. Ledningen måste vara tydlig med att kunden är i centrum och befästa att det som är bra för kunden även är bra för förtaget och medarbetarna (även om man kortsiktigt får en kostnad).

2. Lär känna din kund. Lyssna på vad de har att berätta och förstå deras problem, deras missnöje, deras förslag och så vidare. Förståelse för kundens behov och önskemål är grunden till att leverera en riktigt bra kundupplevelse.

3. Gör det enkelt för kunden att vara kund. Att det är enkelt att vara kund är en av de viktigaste faktorerna för en bra kundupplevelse. Vare sig det gäller att genomföra köp, få support, göra en retur, bestrida en faktura, utnyttja ett kundkort eller säga upp ett abonnemang.

4. Tänk på vilka känslor ni vill att kunden ska ha i kontakten med er och hur ska ni aktivera dessa känslor i mötet med kunden när de möter ert varumärke, pratar med er personal, går in i era lokaler eller ringer er kundtjänst. Just kundens känslor glöms ofta bort även om det är en mycket viktig del av kundupplevelsen.

5. Medarbetarnas känslor och attityder smittar av sig på kunderna. Om ni vill ha engagerade, nöjda och glada kunder så underlättar det om personalen är engagerad, nöjd och glad. Tar ni väl hand om er personalen så är chansen betydligt större att personalen i sin tur tar väl hand om era kunder.

6. Behandla kunderna med samma respekt som du skulle behandla dina föräldrar eller din bästa kompis. Det är kunderna som gör att var och en i personalen har ett jobb. Det är inte närmaste chef eller företagets vd eller någon annan inom organisationen som betalar personalens löner.

7. DLX (det lilla extra). Om du har en möjlighet att göra något extra för en kund så gör då det. Lite extra service, en gåva eller något som är utöver det vanliga. Det är så ovanligt att man som kund får något utöver det vanliga att kunderna kommer komma ihåg det under lång tid framöver. Det kanske är det enda av mötet med er som kunden kommer komma ihåg just för att det sticker ut från alla andra.

Exempel: Rubriken utlovar sex tips men ni får ett extra på köpet (DLX). Svårare behöver det inte vara.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

AI kan bli hävstång för svensk ekonomi

Användningen av artificiell intelligens (AI) kan bli rena hävstången för svensk ekonomi. Men för att kunna ta tillvara de stora möjligheterna krävs en nationell strategi med bland annat satsningar på utbildning, forskning och utveckling av regelverk, visar en analys som innovationsmyndigheten Vinnova tagit fram på uppdrag av regeringen.

Nöjdare miner med buss än med tåg och flyg

Trots problemen med förseningar kan många persontransportföretag glädja sig åt nöjda kunder. Och allra nöjdast kunder har bussbolagen, visar årets studie från Svenskt Kvalitetsindex. Det företag som än en gång får högst betyg är Nettbuss med sina båda varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hon framtidens kvinnliga ledare

Ishtar Touailat, innovationchef på Tieto datadrivna affärer Sverige, är Framtidens kvinnliga ledare 2018. Hon koras för sitt orädda och inkluderande ledarskap där hon hittar nya lösningar på gamla problem.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.