3 tips på fokuserat arbete hemifrån

Arbetsmiljö Att sätta tydliga gränser för privat och professionell tid kan vara den störst utmaningen med distansarbete hemifrån. Här kommer tre enkla tips för hur man kan jobba fokuserat.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

Elizabeth Grace Saunders är så kallad time management-coach och ser en del utmaningar med distansarbete hemifrån. I en artikel i Harvard Business Review menar hon att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätta tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Elisabeth Grace Saunders konstaterar att distansarbete kan verka vara den perfekta lösningen ända till privata åtaganden kommer i vägen. Dessa distraktioner är lätta att ignorera på ett kontor men hemma kan det vara svårt att dra en skiljelinje mellan privat och professionell tid.

Elizabeth Grace Saunders.

Tre tips från Elisabeth Grace Saunders för att kunna distansarbeta effektivt hemifrån:

1. Ha fasta arbetstider

Låtsas att du inte arbetar hemifrån. Har du fasta arbetstider när du arbetar hemifrån blir det tydligt när du enbart ska fokusera på ditt arbete och inte på privata saker.

2. Strukturera din dag

Planera och prioritera en eller två saker som du vill få gjort under dagen under dagen och som kräver en timme eller mer av koncentrerad uppmärksamhet, eller uppgifter som kräver mer kreativitet och strategiskt tänkande än vad du kan uppnå i kontorsmiljön. Det kan också hjälpa att hålla sig borta från e-posten under den här perioden. Meddela i så fall kollegorna om att du inte är tillgänglig så att de inte blir förvånade.

3. Sätt gränser mot andra

Var tydlig och förklara för vänner, familj och andra och du arbetar fastän du är hemma. Det innebär att du är lika upptagen som när du befinner dig på kontoret. Arbeta gärna från en plats där du kan stänga dörren om dig. Om en granne kommer på besök hantera det på samma sätt som om en kollega kommer till din kontorsplats på jobbet. Var öppen för ett samtal i några minuter men föreslå inte att ni ska fika.

Läs även: Så blir du motiverad när du jobbar hemifrån.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.