Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

7 steg för att framtidsrusta ledarskapet

Ledarskap Att vara coachande, kunna leda på distans och ha koll på omvärlden är viktiga egenskaper för framtiden ledare. Men glöm inte att vara dig själv uppmanar Emma Pihl, professionell coach.

7 steg för att framtidsrusta ledarskapet
Boken Framtidsrusta ditt ledarskap.
Emma Pihls bok Framtidsrusta ditt ledarskap.

Emma Pihl är professionell coach och har skrivit boken ”Framtidsrusta ditt ledarskap”. Hon konstaterar att det är mycket som krävs för att man ska kunna framtidsutrusta ledarskapet. Hon inleder med att lyfta fram vikten av att kunna agera på samma sätt som coachen för ett fotbollslag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Goda ledare är coachande, har en god kommunikativ förmåga och är tydliga med sina förväntningar. Alla medarbetare vill vara med och påverka utvecklingen och då gäller det för ledaren att uppmuntra dem och ge dem bra feedback på deras insatser. Det gäller helt enkelt för ledaren att lägga mer tid på sitt ledarskap och coacha varje individ. Det tar tid men på lång sikt ger det mycket tillbaka, säger hon.

Och med ett coachande förhållningssätt menar Emma Pihl att ledaren hjälper medarbetarna att själva finna lösningar på sina problem och ta ansvar för dem. 

– Medarbetarna blir på så sätt mer självständiga och på kuppen frigörs tid för ledaren. Ledarens roll är att leda, inte att vara expert på allt. Det är medarbetarna som är experterna inom sina respektive områden. Med ett coachande förhållningssätt kan chefen utnyttja deras förmåga och potential utan att ha detaljkunskaper om deras arbete. Arbetsmarknaden utvecklas dessutom i riktning mot att ledarskap är en specialistkunskap och profession i sig.

Att leda på distans

Emma Pihl ser också att framtidens ledare behöver ökad kunskap om att leda på distans.

– Dagens arbetsklimat, med aktivitetsbaserade kontor, fler som arbetar hemifrån och en global arbetsmarknad där teamet är utspritt från Montreal till Hongkong gör att man måste kunna leda på distans. En del medarbetare kommer chefen kanske aldrig ens att träffa. Här gäller det bland annat att skapa bra former och rutiner för kommunikationen så att man kan försäkra sig om att den som arbetar på annan ort känner sig delaktig och får lika mycket information som alla andra. 

Läs även: Spelsinne en viktig egenskap för framtidens ledare.

Hon är också övertygad om att det i framtiden blir allt viktigare med att ha en bra omvärldskoll. 

– Som chef bör man se till att vara välinformerad, ha hört talas om nya forskningsrön, utvecklingstrender, lag- och regeländringar och tekniska genombrott. För att en chef ska kunna hålla sig uppdaterad behöver han eller hon skapa rutiner för att inhämta information. Själv har jag valt ut tio webbplatser med tillhörande Facebooksidor och Instagramkonton som jag månadsvis följer – mer precist har jag bokat in den första onsdagen i varje ny månad för denna aktivitet, bland annat för att regelbundet ta reda på vad våra konkurrenter håller på med just nu. 

Annan syn på karriär

Emma Pihl konstaterar att dagens unga medarbetare har ett helt annat sätt att se på karriär än vad som tidigare varit fallet. De är mindre lojala med sina arbetsplatser och lämnar sin anställning efter kortare tid.

– Många unga betraktar jobbet som en ”utvecklingstrampolin” där man kommer in med viss kompetens, utvecklas, lär sig nytt, får nya uppgifter, ökat ansvar och större befogenheter, och förverkligar sig själv genom arbetet. Detta är en utmaning eftersom företag investerar mycket tid på sina medarbetare. Konsten är då att se till så att kunskapen finns kvar i företaget när personen lämnar.

Emma Pihl lyfter också vikten av att vara autentisk. 

– För mig innebär autenticitet i det här sammanhanget att man lever som man lär och är äkta och transparent i sitt arbete. Man är öppen med vad man kan/är bra på och ödmjuk inför sina svagheter och brister. Den moderna ledaren är en jordnära, ärlig, öppen, personlig och karismatisk person som genom sitt sätt att vara får andra att prestera, utvecklas och må bra.

Emma Pihls sju tips för att framtidsrusta ledarskapet

  1. Lär dig att leda i snabb förändring.
  2. Använd gamifiering som verktyg.
  3. Lär dig leda på distans.
  4. Nyttja tiden effektivt.
  5. Utveckla dig själv.
  6. Bli bättre på att leda dig själv.
  7. Bli en förebild för nästa generation.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.