8 viktigaste egenskaperna för att lyckas som företagare

Företagande Många drömmer om ett eget företag – men långt ifrån alla klarar att tackla utmaningarna. I en färsk undersökning delar andra företagare med sig av vilka egenskaper som krävs för att lyckas förverkliga drömmen.


8 viktigaste egenskaperna för att lyckas som företagare

I Sverige startas omkring 60 000 nya företag varje år – av skilda anledningar. Nästan fyra av tio entreprenörer – 37 procent – har startat sitt företag i längtan efter att bygga något eget. Det framgår av en undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea, där man tillfrågat etablerade företagare om deras erfarenheter.

Andra anledningar som gjort att man tagit steget är att man vill vara sin egen chef – 31 procent – att man vill förverkliga en vision – 28 procent – eller att man vill utmana sig själv – 24 procent. 18 procent drivs av möjligheten att tjäna mer pengar och 17 procent av friare arbetstider.

Otrygghet och hårt arbete

Men att driva företag innebär samtidigt otrygghet och höga krav på tid, engagemang och hårt arbete. Särskilda egenskaper krävs för att kunna tackla utmaningarna.

Uthållighet rankas generellt av många – 53 procent – som den främsta egenskapen för att lyckas med företagandet. Yngre företagare i åldern 18 – 35 år anser däremot att social kompetens är den viktigaste egenskapen för framgång.

Mer än hälften av dem som driver verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik lyfter fram kreativitet som en värdefull tillgång. Detta till skillnad från entreprenörer inom byggverksamhet, där endast 35 procent klassar kreativitet som en önskvärd egenskap.

De viktigaste egenskaperna för att lyckas som företagare.

  1. Uthållig 53 procent
  2. Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter 52 procent
  3. Lyhörd 48 procent
  4. Social kompetens 48 procent
  5. Kreativ 44 procent
  6. Ödmjuk 40 procent
  7. Att hålla fast vid sin vision 40 procent
  8. Stå på sig 34 procent

Om undersökningen.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Svea. Totalt genomfördes 1 000 telefonintervjuer bland ägare och vd:ar på företag med 0 – 49 anställda och med en omsättning på minst 500 000 kronor.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.