AI-teknik har en stor potential att öka svensk produktivitet och konkurrenskraft. Det är slutsatser som bland annat har dragits av regeringens AI-kommission. För att ta redan på hur detta kan ske på ett etiskt sätt som gynnar både företag och anställda, har doktoranden German Bender studerat införandet av ny teknik.
AI gynnar alla – när anställda får inflytande över processen
AI
Svensk industri och tillhörande fackrörelser bör ses som förebilder vid AI-implementeringar. Där får medarbetare nämligen en särskild sorts introduktion. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan, där Boliden medverkar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I sin doktorsavhandling vid Handelshögskolan visar German Bender att lösningen är att anställda får verkligt inflytande när man förhandlar om införandet av ny teknik.
– De anställda måste involveras tidigt i processen och de måste ha möjlighet att faktiskt påverka. I Sverige sker det oftast genom att fackliga organisationer har rätt att förhandla om ny teknik som AI och automatisering. Dessutom kan de ofta stoppa eller sakta ner processer som är skadliga för de anställda, säger German Bender i ett pressmeddelande.
I studien intervjuade German Bender och hans medförfattare Fredrik Söderqvist fackliga representanter och företrädare för gruvbolaget Boliden AB. Det är ett bolag som under mer än tio år har arbetat med automatisering av gruvdriften. Forskarna har också tagit del av interna dokument som kollektivavtal, företagsspecifika regler och tekniska specifikationer, och studerat regelverk som lagstiftning och myndighetsföreskrifter.
– Fackens maktresurser bidrar till att automatisering och AI kan introduceras på sätt som gynnar både företaget och de anställda. Det är en stor skillnad mot branscher eller länder med svagare fackförbund och med regelverk som ensidigt gynnar arbetsgivare. Där är risken betydligt större att de anställa blir mer detaljstyrda eller övervakade, får sämre löneutveckling, eller rentav blir av med jobbet, säger German Bender.