Arbetsförhållandena som fyrdubblar sjukrisken

En ny studie visar att sjukskrivningen i vissa fall kan fyrdubblas i en otydlig organisation med konflikter, höga krav och stort engagemang.

I studien vid Sahlgrenska akademin är det kvinnors sjukskrivning som studerats. Nästan tre av fem kvinnor medverkande upplevde att de var stressade på grund av svårighet att sätta gränser. Nästan hälften var stressade på grund av högre arbetsbelastning än tidigare. Och lika många kände stress på grund av att de ställde höga krav på sig själva.

De som kände stress till följd av en otydlig organisation och konflikter löpte dubbelt så stor risk för sjukskrivning de kommande tolv månaderna.

– Det visade sig också att stress på grund av otydlig organisation och otydligt ledarskap i kombination med individuella krav mer än fyrdubblade risken för framtida sjukfrånvaro, säger, Kristina Holmgren, forskare vid Sahlgrenska akademin.

I studien användes frågeformuläret Work Stress Questionnaire. Forskarna menar att det kan användas av vårdcentraler för att upptäcka arbetsrelaterad stress och bedöma behovet av förebyggande åtgärder och rehabilitering.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.