Årets kvalitetsinnovatörer korade

En affärsmodell i motorbranschen, ett IT-baserat läromedel, en metod som skapar delaktighet i stadsplanering och ett IT-stöd för vården. Det är fyra svenska innovationer som prisas i tävlingen Quality innovation of the year.

Syftet med tävlingen Innovation of the year som arrangeras av SIQ, Institutet för kvalitetsutveckling, är att stimulera fler högkvalitativa innovationer. Tävlingen är ett gemensamt arrangemang mellan kvalitetsorganisationerna i Sverige, Finland, Estland och Lettland. Genom tävlingen får organisationerna möjlighet att lära av varandra.

Årets fyra svenska vinnare är Volvo Construction Equipment, Upplands Väsby kommun, förlaget Natur och kultur samt IT-företaget Appva.

Volvo Construction Equipment tar hem priset i kategorin stora företag. Den nya affärsmodellen Zon 3 låter en tredjepartstillverkare bygga maskiner med integrerade, toppmoderna sektioner samt kompletta produkter som levereras av Volvo CE och Volvo Penta. Genom detta kan den senaste miljötekniken överföras till företag som annars skulle behöva förlita sig på mer konventionell teknik.

I kategorin för offentliga innovationer tar Uppland Väsby kommun hem priset för Väsby labs, ett initiativ som vänder upp och ner på den konventionella stadsplaneringsprocessen. Genom att bjuda in medborgare och andra intressenter till dialog kan deras idéer, behov och förväntningar bättre tas tillvara.

Förlaget Natur och kultur prisas för det nya läromedlet Isle of Qnodds. Det är ett läromedel för årskurs 1-3 i matematik, svenska, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Läromedlet stimulerar elevernas lärande med hjälp av modern teknik och lärare får ett administrativt system som ger en överblick över varje elevs styrkor och förbättringsområden. Alla elevers resultat dokumenteras och kan användas för bedömning av kunskaper.

IT-företaget Appva får pris för systemet MCSS, Medication and care support system, ett verksamhetsstöd för några av äldreomsorgens mest kritiska processer. Tekniken förenklar övervakningen av medicinering och andra insatser på hälsoområdet och sjukvård och säkerställer att patientspecifik information alltid finns tillgänglig.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste