nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto Stock Adobe

Brottsligheten kostar företagen stora pengar

Brottsligheten kostar företagen omkring 55 miljarder kronor om året, visar en studie som genomförts av HUI Research på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Nästan sex av tio företag har utsatts för brott de senaste två åren och mer än varannan företagare tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Syftet med studien är att undersöka vilka ekonomiska effekter som brottsligheten får för både näringslivet i stort och enskilda företag. Den övergripande slutsatsen är att brottsligheten medför stora ekonomiska konsekvenser och totalt beräknas kosta företagen omkring 55 miljarder kronor om året, vilket är ungefär lika mycket som Sveriges försvarsbudget.

Genom expertintervjuer, genomgång av tidigare studier samt en enkätundersökning med 2 368 medlemmar i Svenskt Näringsliv har man bland annat kommit fram till att 58 procent av företagen utsatts för brott under de senaste två åren. Fastighetsverksamhet och handel tillhör de värst drabbade och tjänster de minst utsatta. Det vanligaste brottet är stöld och har drabbat 34 procent av företagen.

41 procent av företagen har ändrat sina rutiner till följd av brottsligheten och 34 procent investerat i fysiska säkerhetslösningar. Många ser heller ingen ljusning på problemen – 34 procent av företagen upplever att situationen förvärrats de senaste två åren och 51 procent tror att brottsligheten kommer att öka.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Mobiloperatörerna med nöjdast kunder

Både privat- och företagskunder blir allt mer nöjda med sina mobiloperatörer. Men det räcker inte längre med bra tekniska tjänster, utan handlar nu om helt andra saker för att kunderna ska bli belåtna, visar en färsk studie från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, som rankat operatörerna med nöjdast kunder.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.