Certifiering krävs inte av bransch

Alviks måleri certifierade sig tidigt enligt ISO 9002, för att möta ökande kundkrav. Men kraven de hade väntat sig kom aldrig.
– Tydligen går det långsammare att etablera certifiering i den här branschen än i andra, som till exempel tillverkningssindustrin, säger VD Lars-Erik Jonsson.

Alviks måleri i Bromma är ett företag med drygt 90 anställda. 1996 kvalitetscertifierade de sig enligt ISO 9002, som det första företaget i branschen. ISO 9002 är kvalitetssäkring för företag inom produktion, installation och service. 1998 fortsatte de med miljöcertifiering ISO 14001.

– Vi trodde att det skulle finnas en framtid i att kvalitetscertifiera sig och att det skulle ställas krav på certifiering. Men tråkigt nog följde inte många efter. Först nu har kraven börjat komma, säger Lars-Erik Jonsson.

På senare år har måleribranschen tagit fram en egen, branschanpassad standard. Fördelen är enligt Lars-Erik Jonsson att man har skalat bort sådant som inte har med måleriverksamhet att göra, och att det erbjuds skräddarsydd kursverksamhet. Det negativa är att de externa revisionerna inte är lika täta som ISO-systemets. Eftersom företaget redan var certifierat enligt ISO 9002, var det lätt att uppfylla också det branschanpassade systemet. Men Alviks måleri fortsätter även med ISO 9002.

– Vi tror att den standarden utåt sett har en högre stämpel, säger Lars-Erik Jonsson.

Flera hundra tusen kronor

Enligt honom har företaget lagt ner 100 000-tals kronor på certifieringsarbetet, men det var det värt. Företaget har fått ordning och struktur på sina rutiner och kan genom avvikelserapporteringen korrigera brister i produktionen och på så sätt spara pengar.

– Jag ser det som att man måste välja väg, och detta är den rätta vägen för oss, att ha en ständig sträva att förbättra verksamheten, betonar Lars-Erik Jonsson.

Att anpassa sig till den nya versionen av ISO 9000 tror han inte blir något problem.

– Den reviderade versionen är mer kundanpassade än den gamla, men vi har redan kundundersökningar med mera inbyggt i systemet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.