Chefer skeptiska till distansarbete

Arbetsmiljö Allt fler vill ha möjligheten att jobba hemifrån. Men samtidigt ifrågasätter fyra av tio chefer arbetskapaciteten på hemmaplan, enligt en rapport från Telenor.

Chefer skeptiska till distansarbete
Shutterstock

Över tusen arbetstagare och drygt femhundra chefer med kontorsjobb har deltagit i Telenors rapport Kontorsfrihet, som genomförts av Sifo. De tillfrågade har fått svara på frågor om sin syn på digitala och flexibla arbetsmetoder och kontorets roll idag och i framtiden.

Nästan hälften av de tillfrågade arbetstagarna säger att de vill kunna jobba mer flexibelt i större utsträckning än idag, samt inte vara låsta av fasta arbetstider och fysisk närvaro på arbetsplatsen.

Samtidigt är deras överordnade i nästan lika hög grad negativt inställa till distansarbete. Hela 41 procent av de tillfrågade cheferna ifrågasätter arbetsmoralen hos sina anställda som arbetar från hemmet.

– Det är något som chefer av en mängd olika skäl, inte minst affärsmässiga, behöver fundera över. Undersökningen konstaterar tydligt att många inte alls förknippar sina kontor med kreativitet och innovation, egenskaper som ju vanligtvis är hett eftertraktade hos medarbetare, säger Christian Strömlid, marknadschef, Telenor Företag.

Rapporten visar även att nära 40 procent av arbetstagarna anser att tekniken sätter käppar i hjulet för distansarbete. Den digitala infrastrukturen anses vara för dålig och gör att man exempelvis inte kommer åt program eller dokument utanför arbetsplatsen.

– Att så många inte har förutsättningar att jobba flexibelt är förvånande med tanke på alla smarta molntjänster som finns att tillgå idag och hur lätt det faktiskt är att börja jobba med dem. Med tanke på att så många arbetstagare värdesätter flexibelt arbetsliv idag kommer det bli en viktig konkurrensfördel, säger Christian Strömlid.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste