Dåligt inflytande ger farlig stress

Höga krav och låg kontroll på jobbet är ingen bra kombination. På webbsajten Suntliv.nu presenteras en ny stressteori som kan förklara varför man blir sjuk av att sakna inflytande.

Forskaren Robert Karaseks förklaring bygger på att det finns ett samband mellan låg yttre kontroll och låg inre kontroll i kroppen. Kroppens nervsystem söker hela tiden en jämvikt där de olika systemen för exempelvis puls, andning och blodsockerkontroll fungerar tillsammans på bästa möjliga sätt.

Men om vi saknar inflytande över yttre faktorer störs också vårt nervsystems förmåga att styra och kontrollera kroppens olika samverkande system. Därför har arbetet en väldigt stor påverkan på vår stressnivå och hur vi mår. Detta kan också förklara varför höga krav inte har en negativ effekt när vi gått hem från jobbet, men att känslan av låg kontroll fortsätter påverka oss på fritiden och därmed är skadligare.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste