Dataintrång kostar företag miljoner

Cybersäkerhet Dataintrång kostar många företag mångmiljonbelopp årligen. Det visar PwC:s globala undersökning Global Digital Trust Insights.

Dataintrång kostar företag miljoner
Foto: Stockadobe

Dataintrången blir allt fler, och undersökningen visar en ökning på 33 procent det senaste året. Detta trots att företagare lägger allt mer pengar på cybersäkerhet. 79 procent av respondenterna tänker öka sin budget för cybersäkerhet visar undersökningen.

– Vi ser en ökning med 33 procent sedan förra året när det gäller företag som råkat ut för incidenter som kostat dem minst en miljon dollar de tre senaste åren. Tittar vi på utsatta branscher så hamnar hälso- och sjukvårdsbranschen i topp på listan över kostnader. Här är genomsnittskostnaden så hög som 5,3 miljoner dollar, säger Magnus Lindkvist, som är ansvarig för cybersäkerhetsområdet på PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

7 av 10 respondenter tänker distribuera AI-verktyg för cyberförsvar inom det närmaste året. Samtidigt uppger 52 procent att AI kommer att leda till katastrofala cyberattacker under det kommande året.

– Det är anmärkningsvärt att kunskaperna om AI är så låga i många organisationer. 42 procent svarar att de inte har tillräcklig förståelse för de cyberrisker som hänger samman med ny AI-teknik, och därmed kan de helt enkelt inte ta med dessa delar i riskplanerna, kommenterar Magnus Lindkvist.

Fler resultat ur undersökningen

  • Molnrelaterade hot är det som oroar mest, och som 47 procent lyfter fram. Därefter följer attacker på uppkopplade enheter (42 procent), samt hackerattacker som leder till läckor (37 procent).
  • 7 av 10 bolag säger att de kommer att prioritera kompetensutveckling av medarbetare för att möta de krav som ställs på cybersäkerhet.
  • Techbolag lyfts ofta fram som föregångare inom cybersäkerhetsområdet, och därför har undersökningen även tittat närmare på hur dessa bolag agerar. Här visar resultaten att bolagen sätter moln- och applikationssäkerhet främst när det gäller investeringar i cybersäkerhet framöver.

Om undersökningen

I Global Digital Trust Insights 2024 har PwC frågat 3 876 chefer i 71 länder om hur deras organisationer planerar cybersäkerhetsarbetet för det närmaste året. Här kan du ladda ner hela rapporten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.