De är Sveriges bästa arbetsplatser

Arbetsgivarvarumärke Bank, försäkring och tillverkningsindustri. Sveriges bästa arbetsplatser hittar man i många olika branscher, visar en stor undersökning från Brilliant Future.

De är Sveriges bästa arbetsplatser
Engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden. Foto: Adobe Stock

En ny kartläggning från Brilliant Future visar vilka bolag som sticker ut med de bästa arbetsplatserna och det bästa ledarskapet, trots utmanande tider. Bäst betyg får bland annat Piab, Länsförsäkringar och Avarda. Kartläggningen bygger på medarbetarnas egna upplevelser och sammanlagt ligger över 240 000 svar från medarbetarundersökningar till grund för resultatet. Insamlingen av data har pågått under hela 2022.

– De krispräglade tider som vi lever i ställer dagens arbetsplatser och ledarskap på sin spets. Det är viktigare än någonsin att leda organisationen framåt – att kunna berätta vart organisationen är på väg, måla upp en strategi och vision, skapa lust att vilja vara med på resan, sätta upp mål, förtydliga mål och följa upp mål, säger Ulrika Jonsson, vd på Brilliant Future i ett pressmeddelande.

– Piab, Länsförsäkringar och Avarda utmärker sig tydligt på den punkten. För att nå dit är det avgörande att strategiskt och datadrivet arbeta med att mäta medarbetarnas upplevelse och sedan analysera data och agera på resultatet för att hela tiden bli bättre.

Utveckling skapar engagemang

Kartläggningen visar att den främsta faktorn bakom topprankade organisationer är att medarbetarna upplever att organisationen leds på ett bra sätt av företagets ledningsgrupp, och att organisationen utvecklas för att möta omvärldens förändringar, vilket i sin tur spiller över på medarbetarengagemanget. Brilliants löpande undersökningar visar även att organisationer som har ett högt medarbetarengagemang har fler lojala kunder än de organisationer som har ett lågt medarbetarengagemang. Engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden.

Fakta

Hela listan – bästa arbetsplatserna per bransch

Bygg, tillverkning och industri

 1. Piab
 2. Stena Metall
 3. Bonava

Serviceorganisationer

 1. Natur & Kultur
 2. Hemsö
 3. Jernhusen

Tjänsteorganisationer

 1. Länsförsäkringar Stockholm
 2. Svenskt Näringsliv
 3. Länsförsäkringar Uppsala

Organisationer med upp till 100 anställda

 1. Åke Sundvall
 2. Bonnier Fastigheter
 3. Clas Fixare

Bästa ledarskap 

 1. Avarda
 2. Länsförsäkringar Stockholm
 3. Gästrike Räddningstjänst

Årets förändringsresa – organisationerna som har förbättrat sitt medarbetarengagemang allra mest under det gångna året:

 1. Fastum
 2. SunPine AB
 3. Länsförsäkringar Gotland

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste