Nio av tio svenskar tycker om sina kollegor

Arbetsmiljö 87 procent av svenskar tycker väldigt eller ganska mycket om sina kollegor. Lågt förtroende för chefen innebär dock även lägre förtroende för kollegorna, visar undersökning.

Nio av tio svenskar tycker om sina kollegor
Nästan alla gillar sina kollegor, visar undersökning. Foto: Adobe Stock

Närmare nio av tio svenskar, 87 procent, tycker väldigt eller ganska mycket om sina kollegor. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Med tanke på att vi har genomgått en pandemi där många har arbetat hemifrån är det glädjande att nästan nio av tio svenskar uppskattar sina kollegor. Det är ett fint betyg till svenska arbetsgivare att så många har lyckats skapa ett tryggt och trivsamt arbetsklimat, säger Elisabeth Skol, HR-direktör för ManpowerGroup Sverige.

I undersökningen syns ett tydligt samband mellan trivsel på jobbet och hur mycket man tycker om sina kollegor. Av de som är missnöjda med sitt arbete uppger endast 67 procent att de gillar kollegorna, jämfört med 91 procent av de som är nöjda med jobbet.

Gott ledarskap påverkar stämningen

Samma mönster syns hos de som har lågt förtroende för sin närmaste chef, där endast 74 procent uppskattar övriga medarbetare.

– Det här visar tydligt hur viktigt gott ledarskap är för stämningen i arbetsgruppen, och för att människor ska trivas på jobbet. De chefer som skapar tillit och förtroende hos de anställda ökar även sannolikheten för att medarbetarnas relationer till varandra ska stärkas och fördjupas, säger Elisabeth Skol.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.