Det är flera år sedan som Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Region Skåne insåg att det behövs mer tidiga insatser för barn och unga som har svårigheter att styra och reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulser. Bland annat slog man fast att det inte ska krävas exempelvis en adhd-diagnos för att få insatser från vården eller stöd i skolan.
De vinner årets förbättringspris – ger tidigt stöd till barn och unga
Sjukvård Barn- och ungdomspsykiatrin är årets vinnare av Region Skånes förbättringspris Diabasen. De får priset för sitt arbete med att ge barn och ungdomar tidigt stöd och inställningen att det inte ska krävas exempelvis en adhd-diagnos för att få hjälp från vården eller skolan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
För att kunna ge tidiga och mindre resurskrävande insatser har man infört en primärvårdsnivå inom Bup. Tidigare var alla tvungna att vänta på specialistvård. Insatserna kan till exempel handla om att ge råd till både föräldrar och unga om hur man kan agera för att vardagen ska fungera så smidigt som möjligt. Det kan också vara stöd med att förbättra levnadsvanor för att sova bättre.
– Vi ser att det många gånger räcker och att man inte behöver gå vidare till specialistvården, säger Gunilla Granholm, specialistpsykolog på Bup och ordförande för insatsområde adhd och autism i den nationella kunskapsstyrningsorganisationen.
Insatsområdet har tagit fram det nationella vård- och insatsprogrammet (VIP) för adhd som Bup Skåne arbetat med att implementera. Programmet tar fasta på vikten av att samarbeta med andra aktörer som exempelvis skola och socialtjänst.
Nu har Bup utsetts till vinnare av årets förbättringspris Diabasen. I samband med ceremonin delades också två hederspriser ut. Det ena gick till Medicinkliniken i Ängelholm för arbetet med ”Utveckling av personcentrerade arbetssätt en grund för etablering av digifysiska mottagningar vid medicinkliniken i Ängelholm”.
Det andra hederspriset gick till Bild och funktion vid Helsingborgs lasarett för arbetet med ”Kortade väntetider till och undersökningstider på datortomografi”.
Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, hyllar de nominerade förbättringsarbetena.
– Det är glädjande att se så många fina exempel på verksamhetsnära förbättringsarbeten som utgår från patientens behov. Dagens vinnare visar att vi kan göra vården mer tillgänglig genom att ta tillvara patienternas erfarenheter och utveckla samarbeten mellan olika vårdnivåer.