Som ett alternativ till arbetsträningsprogram eller bedömning av arbetsförmåga är IPS ett kostnadseffektivt och framgångsrikt sätt att skapa anställning för personer med psykisk problematik, menar Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind, och Sven Bremberg, barn- och ungdomsläkare, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och styrelseledamot för Mind.
Individanpassat stöd till arbete – effektivt men felanvänt
Social hållbarhet IPS, Individanpassat stöd till arbete, är en metod för att få personer som lider av psykisk ohälsa ut i arbete. Metoden är effektiv, men används på fel sätt i många kommuner, skriver föreningen Mind i ett debattinlägg.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
IPS bygger på att personen snabbt söker arbete och får stöd parallellt med jobbet, istället för att vänta tills denne är redo. Individens egna intressen ska stå i centrum vid val av jobb.
Trots att metoden rekommenderas av Socialstyrelsen är det få kommuner som arbetar med den på ett strukturerat sätt, enligt debattörerna.
”Arbetssättet utmanar därmed de metoder som används av arbetsförmedlingen och av majoriteten av landets kommuner. Enligt Minds undersökning är det bara 17 av 156 undersökta kommuner som erbjuder IPS på ett systematiskt sätt. Kunskapen om arbetssättet är låg i många kommuner och inte minst bland kommunpolitiker. Finansiering pekas också ut som en viktig utmaning, både av de kommuner som erbjuder insatsen och de som inte gör det”, skriver de i Dagens Samhälle.
Debattörerna manar regeringen till att ge ekonomiska incitament till kommunerna att satsa på IPS och ge ansvariga myndigheter uppdrag att stödja implementeringen av metoden.