”Det kärleksfulla ledarskapet är mer relevant än någonsin”

Företagskultur För 30 år sedan skrev SAS-chefen, Jan Carlzon, ledarskapsboken ”Riv pyramiderna” och förändrade inte bara det skandinaviska flygbolaget, utan hela det globala näringslivet.
– Min filosofi blir mer och mer relevant för varje dag, säger Jan Carlzon, som fyller 75 år i år.

”Det kärleksfulla ledarskapet är mer relevant än någonsin”

Fastän det var många år sedan Jan Carlzon lämnade jobbet som vd och koncernchef för Scandinavian Airlines Group, SAS, och alla andra verkställande roller i svenskt näringsliv är han fortfarande något av en ikon i Företagssverige.

I en undersökning bland 1700 företagsledare 2012 röstades han fram till den företagsledare som inspirerat dem mest. Jan Carlzon fick nästan hälften av rösterna i undersökningen, som gjordes av opinionsföretaget Karios Future. Hans bok, “Riv pyramiderna”, som översatts till 20 språk är fortfarande rankad som en av de bästa ledarskapsböcker som någonsin skrivits och säljer än i dag i tusentals exemplar över hela världen. Troligen beror det på att han på ett radikalt sätt förändrade synen på ledarskap.

Flyttade fokus till kunderna

Jan Carlzon beskriver det som att han klev in i en flygplanskoncern som var starkt präglad av det gamla industrisamhället och de värderingar som rådde där.

– Jag kom in i ett företag som var väl utvecklat angående den operativa verksamheten. I det gamla industrisamhället var det maskinerna, flygplanen, hotellen och så vidare som var i fokus, men i en begynnande konkurrensmarknad måste vi utgå från kunderna, berättar han.

Med människan i fokus blir ledarskapet totalt annorlunda. Det är människorna i företagen som ska möta människorna i marknaden.

– Maskiner kan du styra med hela handen, genom mycket informationsnormer. Men om du ska skapa kundnytta, via människorna i bolaget behöver du inte ge så mycket instruktioner. Då behöver du lämna ifrån dig ansvaret, säger Jan Carlzon.

Inspirerad av Bergman

Han menar att SAS tillsammans med honom öppnade dörren till tjänstesamhället och lämnade industrisamhället bakom sig – och övergick till att skapa kundnytta.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.