Elva steg till en smartare hjärna

Hälsa Hjärnan är som en muskel – ju mer du tränar den desto lättare blir det att lära nya saker. Här är elva vetenskapligt bevisade sätt att hålla hjärnan i form.

Elva steg till en smartare hjärna
Shutterstock

1. Läs

Att läsa är oöverträffat vad gäller att lära sig nya saker. Och då handlar det om böcker, helst pappersböcker – inte bloggar, sociala medier eller nyheter.

2. Fördjupa dig

Välj ämnen som intresserar dig och dyk ner djupt i dem. Bäst är det om det går att ägna lång, ostörd tid åt det.

3. Prova nya eller bättre rutiner

Ta tag i dagliga rutiner som stör dig eller skapa nya bättre rutiner. En vana som inte är bra är att läsa e-post på morgonen.

4. Få upp pulsen

Fysisk träning förbättrar minnet och tänkandet. Det är också lättare att fokusera timmarna efter träning. Dessutom är fysisk träning bra för humöret och sömnen och minskar stress och oro.

5. Sov mycket

Sömn är viktigt för både den fysiska och mentala hälsan. Hjärnan behöver sömnen för att lagra minnen och för att ladda om.

6. Kliv utanför bekvämlighetszonen

Utsätt dig för små förändringar och ta risker då och då. Prata med nya människor, prova en ny hobby eller jobba mot mål du inte trott du kan uppnå. Det får dig att växa och utvecklas på ett sätt som inte går att uppnå om du stannar inom dina invanda zoner.

7. Bygg in lärande i dina dagliga rutiner

Utnyttja små stunder till att lära nytt. Träna på att vara uppmärksam på omgivningen när du väntar på bussen. Lyssna på ljudböcker när du lagar mat. Prenumerera på nyhetsbrev inom ett ämne du vill lära dig mer om eller gör sudoku.

8. Lägg bort teknologin

Låt hjärnan vila från att vara uppkopplad. Skriv för hand, gör huvudräkning, leta dig fram på egen hand eller med papperskarta, slå upp saker i en uppslagsbok.

9. Reflektera

Skriv dagbok, blogga, gör skisser eller skriv ner drömmar. Genom att reflektera blir du mer medveten om vad som händer och vad du lärt dig.

10. Träna minnet

Prova olika minnesövningar som ”mnemonics”, mind mapping, mentala bilder och ”memory palaces”.

11. Spela instrument

Både att lyssna på musik och att spela ett instrument stimulerar hjärnan. Det ökar koncentration, förbättrar koordinationen och förbättrar matematiskt tänkande och förståelse. Studier visar att det går att öka sin IQ genom att spela ett instrument, och det är ju en ganska ansenlig bonus.

Källa: Ceo.com

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.