En kvinna räcker

Forskning Kvinnors chanser att bli befordrade minskar om det redan finns en kvinna i topposition på arbetsplatsen. Många företag vill ha kvinnor som chefer för att det ger bra PR, men en kvinna räcker. Det visar ny amerikansk forskning.

Om en kvinna i ett bolag lyckas klättra på karriärstegen och ta sig till toppen, skulle det kunna bana väg för andra kvinnor att också ta sig upp. Men så är tyvärr inte fallet, visar en ny studie. Kvinnors chanser att få ett av bolagets fem högst betalda jobb minskar i stället med 51 procent om det redan finns en kvinna i ledningsgruppen.

Forskarna är inte helt säkra på varför, men en orsak kan vara att kvinnor används som ”alibi” på chefspositioner för att ett företag ska få bra PR när det gäller jämställdhet och mångfald. När företaget sedan har fyllt ”kvinnokvoten” i ledningsgruppen slutar de intressera sig för att få in fler.

Bland börsnoterade bolag i USA steg andelen med minst en kvinna i högsta ledningsgruppen från 1.6 procent (1992) till 8.7 procent (2011). Men bland företag som har kvinnor på sina topp fem högsta positioner, har de flesta enbart en kvinna i gruppen.

Företag där vd:n är kvinna hade dock något bättre resultat.

Om studien

Forskningen kommer från Handelshögskolan Robert H. Smith vid Marylands Universitet samt Handelshögskolan i Columbia och bygger på data som samlats in från 1 500 börsnoterade bolag under 20 år.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.