Fackliga ledare går intensivkurs i klimatomställning – ”Krokar arm med arbetsgivarna”

Hållbarhet 20 svenska fackförbund är representerade i en ny utbildning som hålls vid Stockholms universitet. Syftet är att sprida kunskapen om klimatomställningen till fackförbundens tre och en halv medlemmar och deras arbetsgivare.

Fackliga ledare går intensivkurs i klimatomställning – ”Krokar arm med arbetsgivarna”
Foto: Adobe Stock

De tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco medverkar i utbildningen där 34 ordförande och kanslichefer inom den svenska fackföreningsrörelsen har börjat att utbildas i ledarskap för en rättvis klimatomställning. Initiativet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS och sker på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Tidigare har 75 ordförande och vd:ar från Sveriges största företag gått motsvarande utbildning för näringslivet. Nu ges alltså samma möjlighet till arbetstagarsidan.

– Vi hoppas bidra med ökad kunskap och förmåga hos facken och deras tre och en halv miljoner medlemmar att vara med och forma omställningen, kommenterar Lisen Schultz, docent och utbildningsansvarig vid Stockholm Resilience Centre som anordnar kursen. 

Den svenska modellen innebär att arbetsgivarorganisationer och fackföreningar gemensamt förhandlar om löner och arbetsvillkor utan inblandning från staten.

Fackförbunden tror att modellen är fördelaktig i en inkluderande klimatomställning.

– Det gläder mig att så många svenska fackförbund tar detta viktiga steg tillsammans. Fackföreningsrörelsen har potential att effektivt driva transformationen mot ett säkert klimat och välmående hav, mark och atmosfär. Vi är i stort behov av ledarskap inom alla branscher för att säkerställa vidare mänsklig utveckling för alla människor inom de planetära gränserna, kommenterar Johan Rockström i ett pressmeddelande.

Han är en av föreläsarna i utbildningen “Fackligt ledarskap för en rättvis klimatomställning” och professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Föreläser gör också bland annat Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, och flera framstående klimatforskare.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.