Färre jobb än väntat försvinner med automatiseringen

Digitalisering Hur många av framtidens jobb kommer att försvinna till följd av automatiseringen? I Sverige som redan kommit lång med automatiseringen handlar det om endast åtta procent, enligt en färsk rapport från OECD.

Färre jobb än väntat försvinner med automatiseringen

oto StoIngen kan med säkerhet säga hur framtidens arbetsmarknad kommer att påverkas av den pågående automatiseringen och digitaliseringen. Vissa undersökningar pekar på att så mycket som hälften av alla jobb kommer att vara borta inom några decennier.

Men enligt en ny rapport från OECD blir effekterna betydligt mer begränsade – åtminstone i länder som redan kommit en bit på vägen. Omkring 14 procent av alla arbetstillfällen i de 32 länder som studerats, motsvarande cirka 66 miljoner jobb, har en hög sannolikhet för att automatiseras.

I länder som däremot redan kommit långt med automatiseringen, däribland de nordiska länderna, påverkas följaktligen inte arbetsmarknaden i alls samma omfattning. I till exempel Sverige bedöms åtta procent av jobben ha hög sannolikhet för att automatiseras.

Men givetvis finns också skillnader mellan olika branscher. Framförallt är det så kallade okvalificerade jobb inom till exempel tillverkningsindustrin, jordbruket och servicesektorn som ligger mest illa till. Däremot är jobb som kräver till exempel komplexa sociala relationer och kreativitet svårare att automatisera, enligt OECD-rapporten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.