– Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend där allt fler väljer tillfälliga uppdrag före en traditionell anställning. Många ser ”giggandet” som ett sätt att lära sig nya saker och hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändras snabbt, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.
Av dem som testat att ”gigga” vill 90 procent fortsätta. De flesta som gig-jobbar har valt att göra det, bara 14 procent väljer det för att de inte kunde hitta ett annat jobb.
Till gigg-jobb räknas bland annat
- Betalt för uppdrag istället för tid.
- Deltids- och extrajobb (ett eller flera).
- Egenföretagare med långa eller kortare uppdrag.
- Plattformsarbete, dvs kortare uppdrag du får via nätet i konkurrens med andra.
- Uber-gig.
Anledningar bakom det här sättet att jobba:
- Att tjäna mer pengar, 43 procent
- Att testa nya jobb och olika typer av roller, 39 procent
- Att lära sig nya färdigheter, 38 procent
- För att ha ett arbete medan de letar efter en fast anställning, 29 procent
- För ökad kontroll över sin tid, 28 procent.
Skillnader mellan kvinnor och män
Kvinnor svarar i större utsträckning än män att de kan tänka sig gig-jobb för att testa ett nytt jobb (48 procent av kvinnorna och 34 procent av männen) eller om de inte hittat något annat jobb (40 procent av kvinnorna och 20 procent av männen). Däremot svarar män och kvinnor i samma utsträckning att gig-jobb är ett sätt att kunna vara mer med familjen (19 procent av männen och 18 procent av kvinnorna).
Olika åldrar
Både unga och äldre svarar att de är öppna för att ha icke-traditionella anställningsformer. Men de mellan 50 och 65 år är främst ute efter en meningsfull jobbtillvaro. Drivkraften att ta de här jobben för att lära sig nytt ökar också med åldern.
Att gigga för att få bättre balans i livet är viktigast mellan 25 och 49 år, medan 35-39-åringar är mest benägna att gigga för karriärutveckling.