Företagen slarvar med arbetsmiljö

En fabriksarbetare slinter i maskinen. Sex av tio arbetsgivare saknar rutiner för att följa upp och lära av händelser som denna. Det visar Arbetsmiljöverkets nya inspektioner.

När Arbetsmiljöverkets inspektörer i förra veckan gav sig ut på 1 650 arbetsplatser runtom i Sverige blottlades allvarliga problem. Hela sex av tio arbetsgivare saknar rutiner för att fånga upp och lära sig av så kallade tillbud, alltså händelser som skulle kunna leda till allvarliga olyckor.

− Att engagera så många som möjligt i arbetet med att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen är en av de vettigaste investeringar man kan göra. Alla vinner på det. Säkerheten och trivseln på jobbet ökar, vilket gynnar produktiviteten och kvaliteten på det man levererar, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Majoriteten av besöken gjordes inom tillverkningsindustri följt av vård och omsorg samt detaljhandel. Inspektioner gjordes även inom fastighetsskötsel, lokalvård, bygg och andra branscher. Vanligaste storleken på företagen var 5-19 anställda.

De sämsta resultaten fanns inom bygg och tillverkning. Där saknade 70 respektive 65 procent av arbetsgivarna rutiner för tillbud.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.