Medarbetarnas kompetens är många gånger en av företagets viktigaste tillgångar. På samma sätt som det är viktigt att hela tiden utveckla verksamheten måste kompetensen i företaget också vara under ständig förändring. Att inte stelna i en form, utan att kunna ta nya skepnader i takt med att omvärlden förändras.
– Vad behöver vi för att vara konkurrenskraftiga i morgon? Vilka nyckelkompetenser måste vi ha för att finnas kvar? är frågor som alla företagsledningar måste jobba med, säger Karin Ingelhag.
En överlevnadsfråga
Hon är verksamhetsansvarig för strategisk kompetensförsörjning vid Meritea, ett nystartat dotterbolag till Göteborgs Regionen. Hon framhåller att det är hög tid för företag att börja jobba strategiskt med denna fråga om de vill överleva och nämner globaliseringen, 40-talisternas pensionsavgångar och det faktum att kraven på nya produkter och tjänster ökar i ett allt högre tempo som en del i den hotbild som företagen måste hantera.
Inom ISO 9001 finns ett avsnitt som ger stöd för hur man säkerställer medarbetarnas kompetensnivå, men SS 62 40 70 Ledningssystem för kompetensförsörjning tar ett större helhetsgrepp om kompetensförsörjningen och knyter den tydligare till affärsstrategier och konkurrenskraft.
Mer än att gå på kurs
Ledningssystemet följer en given struktur. Första steget är omvärldsspaning där man tittar på vad kunderna efterfrågar. Nästa steg är att ta reda på vilka nyckelkompetenser som behövs för att uppnå affärsmålen. Därefter analyserar man nuläget och det är först då man ser hur gapet mellan dagens och morgondagens kompetensbehov ser ut.
För att fylla detta gap, både på organisations- och individnivå använder man sig av det klassiska pdca-hjulet, plan-check-do-act.
Karin Ingelhag betonar att kompetensförsörjning är långt mer än att skicka folk på kurs. Ny kunskap kan man ta till sig genom att gå ett mentorsprogram, arbeta i team eller läsa böcker men på organisationsnivå kan det också handla om att rekrytera eller avveckla kompetens.
Det viktiga är att sätta upp mätbara mål för kompetensutvecklingen.
– Syftet med kompetensutvecklingen ska vara tydligt. Det måste dessutom vara möjligt att följa upp om en insats gett den effekt man tänkt sig, förklarar Karin Ingelhag.
Kör på känsla
För att säkerställa att man är på rätt väg finns det möjlighet att certifiera sig enligt standarden. Men Meritea och Business Region Göteborg har också tagit fram en kompetensdiplomering, en enklare process som bygger på standarden. Bland annat är Riksbyggen och Miljöförvaltningen i Göteborg på väg att diplomera sig.
Att se till att företaget sitter med efterfrågad kompetens är en strategiskt viktig fråga, men trots det är det många företag som kör på känsla när det kommer till kompetensförsörjning.
– För att klara sig i den globala konkurrensen måste man lyckas ta tillvara på och utveckla medarbetarnas kompetens, poängterar Karin Ingelhag. Ledningssystemet ger en helhet där man ser till att man har rätt kompetens på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Fakta:
Göteborgs Regionen är ett samarbetsorgan för 13 kommuner i Västsverige. Meritea bidrar till att stärka organisationers konkurrenskraft i Västsverige genom att stimulera och stödja ett systematiskt arbetssätt för strategiskt kompetensförsörjning.