Fyra svenska innovationer fick ta emot utmärkelser

Utmärkelser Fyra svenska innovationer fick ta emot de nationella utmärkelserna i den svenska upplagan av innovationstävlingen Quality Innovation Award. Innovationerna bygger på en medveten systematik i arbetet och ett klart identifierat kundbehov.


Fyra svenska innovationer fick ta emot utmärkelser

Quality Innovation Award är en årlig tävling som startade i Finland 2007, men som sedan dess fått allt större internationell spridning. Sedan 2011 anordnas tävlingen i Sverige med SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling som svensk representant i partnerskap med innovationsmyndigheten Vinnova och Deloitte Sverige.

– Innovation handlar inte bara om produkter, utan även om processer, nya arbetssätt, nya affärsmodeller och nya ledningsmodeller. Gemensamt är att de representerar ett nyhetsvärde och ett lärande samt bidrar till ökad kvalitet och är till nytta för användarna, för samhället och för välfärden, förklarade Mats Deleryd, vd för SIQ, vid den prisceremoni som ägde rum igår kväll på Bonnier Conference Center i Stockholm.

Läs även: Svenska innovationer behöver standarder.

Tävlingen är uppdelad i åtta kategorier, varav de svenska vinnarna representerar fyra av dem. De företag och organisationer som tog hem segern den här gången var:

  • Gimic AB (kategori micro & start-up) som utvecklat ett system med kognitiva kameror som bland annat används inom industrin för att upptäcka avvikelser vid serieproduktion.
  • Landstinget i Värmland, Första linjen unga, Karlstadsområdet (kategori social &healthcare) som tagit fram en enkel och lättillgänglig webbtjänst för både information och kommunikation med ungdomar med lättare psykisk ohälsa.
  • Nocilis (kategori potential innovation) som utvecklat ett kostnadseffektivt kamerachip som bygger på infrarött ljus och som kan användas för till exempel personidentifikation.
  • SolTech Energy (kategori responsible & renewable innovation) som utvecklat en takpanel med integrerade solceller som ersätter andra takmaterial.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.