Genuskunskap funkar bättre än gräddfil

Ökad kunskap om genusfrågor och en ledning som tar frågan på allvar ökar chanserna för kvinnor att nå ledande befattningar. Det visar resultaten av projektet Women to the top. 15 företag och organisationer har deltagit i projektet med syftet att få in fler kvinnor i toppositioner.

Att stötta och ge kvinnor förtur i karriärvägen visade sig inte vara en bra väg att gå utan enbart skapa problem bland övriga medarbetare. Det upplevdes som orättvist att kvinnor inte skulle gå den vanliga vägen utan ha en egen gräddfil till chefspositioner.

Bäst resultat fick man i stället då företagen jobbade mer med sina rekryteringsprocesser. Genom att skapa en tydlig kravprofil och kräva ett visst antal kvinnliga sökanden fick man också in fler kvinnliga chefer.

Eftersom det till stor del är chefer som väljer chefer har man också satsat på chefsprogram där både unga kvinnor i början av karriären och äldre manliga chefer har fått utbildning i genusfrågor, skriver tidningen Arbetsliv på sin webbsajt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.