En stor majoritet av svenskarna, 75 procent, tror att det finns arbetsuppgifter på den egna arbetsplatsen som på några års sikt kan tas över av ”smartare” datorer. Men samtidigt är det bara 10 procent som befarar att det egna jobbet ska försvinna, visar en ny arbetslivsundersökning från Manpower.
– Automation är en realitet i många branscher. Det vore därför bra om medvetenheten om de här förändringarna i arbetslivet ökade bland de anställda, säger ManpowerGroups vd Lars Forseth.
Närmare hälften av de tillfrågade svenskarna, 47 procent, ser fram emot att arbetsuppgifter automatiseras. Ett skäl till den positiva inställningen är att de nya, smartare datorerna gör det möjligt för dem att få mer intressanta arbetsuppgifter. En av fyra svenskar, 24 procent, är däremot djupt oroade för konsekvenserna i form av ökad arbetslöshet. Resten, 29 procent, uppger att de aldrig har funderat på saken.
Undersökningen visar att automatisering under de tre senaste åren varit störst inom industri- och finanssektorerna. Närmare hälften av de tillfrågade inom dessa branscher, 49 procent, uppger att arbetsuppgifter som tidigare utförts av personalen rationaliserats bort under perioden. Att döma av undersökningen är automationstakten lägst inom utbildningsområdet och hälso- och sjukvårdssektorn.
En överslagsberäkning, baserad på undersökningen, indikerar att 350 000 jobb i Sverige skulle kunna försvinna på några års sikt genom automation. Uppskattningen bygger på att 16 procent av svenskarna uppger att minst ”hälften” av de egna arbetsuppgifterna ”borde kunna” automatiseras.
– Det är viktigt att vi i debatten om automationen också lyfter fram det positiva i utvecklingen. Genom att automatisera ökar konkurrenskraften och nya tjänster tillkommer tack vare ökad tillväxt, säger Lars Forseth.
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under januari 2015 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter. 4 428 personer har svarat på frågorna om automation i arbetslivet.