Cirkulär omställning: Forskarna vill samma sak – drar olika slutsatser

Hållbarhet Vem bär ansvaret när det kommer till svensk industri och den gröna omställningen? Förra veckan rapporterade vi om forskare som pekar på bolagen, men Svensk Näringsliv drar en annan slutsats. Ändå tycker parterna i stort sett samma sak.

Cirkulär omställning: Forskarna vill samma sak – drar olika slutsatser
Foto: Svenskt Näringsliv, Adobe Stock

I rapporten ”Circular business models: Where does Swedish industry stand?” uttrycker forskarna Vinit Parida och Johan Frishammar oro för de hinder som svensk industri står inför när det kommer till den gröna omställningen. Om bolagen inte hänger med i utvecklingen så kommer svensk konkurrenskraft att försämras.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det skrev också Marcus Wangel, expert på miljöpolicy vid Svenskt Näringsliv, i en rapport som släpptes kort efter Parida och Frishammars.

Han har också undersökt ur Sverige kan bli mer cirkulärt och vilka åtgärder som behövs för ökad resurseffektivitet. Men Wangel kommer fram till andra åtgärder i sin rapport. Han skriver att det saknas en nationell styrning som gör cirkulära affärsmodeller mer lönsamma, och att regeringen måste göra grovjobbet för att skapa bättre förutsättningar för svenska företag. I rapporten listar han tio åtgärder och en 43 punkter lång checklista som visar vägen mot nästa riksdagsval.

– Vi har olika ansatser, säger han.

”Ganska lite om lagstiftningshinder”

Marcus Wangel var med och kommenterade Parida och Frishammars rapport när den publicerades. Han säger att deras rapport skiljer sig från hans på det sättet att den pratar om hur man ställer om till en cirkulär ekonomi sett inifrån företagen.

– De pratar ganska lite om yttre faktorer däribland lagstiftningshinder. Vi tittar snarare på hela marknadsstrukturerna. Förutsättningarna är alltså olika, säger Marcus Wangel och fortsätter:

– När vi träffar våra medlemsföretag och frågar vad som är deras största utmaning så säger de nästan alltid ”lönsamhet, kompetensförsörjning och felaktigt utformad lagstiftning”.

Rapporterna kompletterar varandra

Så hur kan två rapporter som handlar om i stort sett samma sak och är publicerade ungefär samtidigt, skiljas åt så mycket i sina slutsatser? Vilka är lärdomarna?

Tänker man väldigt positivt så kan man se rapporterna som kompletterande, tycker Wangel.

Han förnekar inte att det finns mycket att göra på den enskilda företagsnivån när det kommer till grön omställning.

– Men politiken har också ett jobb att göra. Lagstiftningen har inte hängt med och elpriserna är väldigt dyra, för att nämna några exempel. Sveriges industri behöver bättra förutsättningar, och vi listar vad som bör göras.

Han lägger till att svenska företag kommer att vilja anamma cirkulära affärsmodeller den dagen det bli tillräckligt lönsamt.

– Men Svenskt Näringsliv är tydlig med att medlemmarna måste ställa om för att hänga med i utvecklingen. Vi ser det som att vi har ett fönster på tio år där allt kan avgöras. Om Sverige ska fortsätta ha på sig ledartröjan så måste vi ändra på mycket. Annars är risken att stora delar av tillverkningsindustrin flyttar utomlands.

Hur tycker du att man ska tolka era olika slutsatser?

– Vi har samma slutmål, men olika perspektiv. Man skulle kunna önska att det fanns en sammanlänkning mellan de olika ansatserna, för ingen har nödvändigtvis fel. Det finns två sidor av ett mynt, avslutar Marcus Wangel.

Läs Marcus Wangels rapport här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.