Här är era bästa ursäkter

Coachning "Någon annan får göra det", "jag gör det sen" eller "jag behöver tänka mer på saken". För ett par veckor sedan efterlyste KM era vanligaste ursäkter och hur ni gör för att hantera dem. Här är hela listan!

Här är era bästa ursäkter

För ett par veckor sedan skrev KM om tre vanliga ursäkter för att saker inte blir gjorda, med tips på hur man som chef kan hjälpa sina medarbetare att hitta vägen framåt. Vi efterlyste även era vanligaste ursäkter och hur ni gör för att hantera dem, och vi kan nog alla känna igen oss i de flesta.

– Det fins lika många ursäkter som det finns människor, men det är tydligt att de alla samlas under kategorierna ”jag har inte tid”, ”det är inte mitt bord”, ”det dök upp något mer akut” eller ”jag måste tänka mer”, konstaterar Kenth Åkerman, författare till boken Sluta chefa, börja leda: hur laget blir större än jaget.

”Jag gör det när jag har en lucka” är en annan vanlig ursäkt som också finns bland de inskickade svaren. Kenth Åkerman poängterar att den ursäkten ofta kommer från de som redan har fullt i sin kalender – när ska luckan uppstå? Kanske är det egentligen något annat som ligger bakom och det kan vara bra att fråga sig ”kan jag?” och ”vill jag?” utföra uppgiften.

– Det du verkligen vill, det gör du också. Ett bra tips är att lära känna din egen motivation. Varför blir saker inte gjorda, handlar det om pengar, kunskap eller kanske mod? Då blir det också lättare att ställa krav, prioritera och tydliggöra vad som krävs för att lyckas.

Läs mer om vanliga ursäkter och hur du hanterar dem här.

Vinnare blev….

Bland de inskickade bidragen till årets ursäktslista har KM dragit en lycklig vinnare. Det blev Ingrid Månsson som är kvalitets- och miljösamordnare på Nobia Svenska Kök. Stort Grattis till dig!!

Tusen tack alla som bidragit!

Här är hela ursäktslistan:

En ursäkt jag stöter på ibland är ”Någon annan får göra det”. Jag brukar då ställa frågan vem är denna ”någon annan” måntro? Kan du ge mig namnet på den och vad är det som gör att den ”någon annan” gör uppgiften bättre/snabbare?
Ulla Lundholm

Min vanligaste ursäkt är ”Jag gör det när det finns en lucka i kalendern”.
Tipset: Ta kontroll över din kalender, sätt av tid och håll dina tider. Ifrågasätt nya uppgifter som pockar på, oftast mycket tidsbesparande.
Maria Edman

Min ”bästa” ursäkt för att inte göra saker är att ”jag behöver tänka mer på saken”. Ibland är det helt rätt att ge problemet lite mer tid innan man bestämmer sig, men den tiden får inte bli för lång och absolut inte bli en ursäkt för att inte ta itu med en svår fråga. Bästa sättet att mota det? Bara sätt igång! Ta de första stegen genom att till exempel boka in en tid med någon frågan gäller, börja skriva ner dina tankar och så vidare. Helt plötsligt rullar det på och uppgiften blir omhändetagen.
Hanna Odén Poulsen

Har man haft en chef som anser att ”en bra chef är burdus, brutal och mycket obehaglig”, så lär man sig snabbt att det är bättre att rakryggat säga sanningen än att försöka glida undan med en ursäkt.
”Jag har inte gjort det, därför att jag prioriterat detta istället”.
”Jag sade redan från början att jag inte kommer att nå målet därför att konsultens chef inte kommer att prioritera oss. Du kan skälla bäst du vill nästa vecka när dead-linen gått ut, men idag har jag fortfarande en vecka på mig att misslyckas”.
Christer Bratt

Jag hinner inte!
Har blivit bättre på att hantera denna ursäkt. Jag sammanställer de uppgifter jag har under veckan och fördelar ut på veckans dagar (då räknar jag även in möten). Jag fokuserar då endast på dagens uppgifter och ser till att de blir gjorda. Det jag undviker är att ”beta av” övriga dagars uppgifter i förväg (om tid skulle finnas till det). Det skapar bara stress och fokus försvinner.
Ska ”bara” kolla mejlen….
Försöker sluta att hela tiden se efter om jag fått svar på skickade mejl. Har bestämt att titta igenom mejlen på morgonen och sedan har jag bestämda tider när jag ser efter om något nytt dykt upp. Mejlen tenderar annars att ta all uppmärksamhet från övrigt jobb och då är det ju inte konstigt att ”Jag hinner inte” (se ovan).
Maria Liljekvist

Det har kommit så många akuta frågor emellan som jag inte kan skjuta upp.
Ulrika Bynander

”I morgon” – i morgon är den bästa ursäkten för att inte….
Yvonne Sjöberg

Som projektledare träffar man (läs:jag) bara medarbetarna på månadsmöten och kanske några gånger till emellanåt. Många projektdeltagare skyller på sina grupper – att de inte gjort ”sina uppgifter”. Vi hinner ju inte ens med vårt vanliga jobb?!
Mitt förslag till projektgruppen är att erbjuda mig själv som en resurs! Jag kan vara sekreterare, bollplank, motivera gruppen, leda workshop eller sammanfatta gruppens arbete… Det brukar sätta fart på deras eget arbete – eller så får jag jobba lite extra. Ibland nappar de!
Susan Karlkvist

Min vanligaste ursäkt är att jag inte har en ursäkt utan att uppgiften rinner ut i sanden utan att jag gör den.
Mårten Sundkvist

Planerar men för tidsoptimistisk.
Åtgärd: Dela in dagen.
Ingrid Månsson

En ständigt återkommande ursäkt hos oss kan vara…….
”Jaha, du hinner inte göra din uppgift så jag kommer vidare med min. Då väntar jag tills du är klar då!”
Detta fenomen dyker ofta upp i både i projekt och arbetsvardagen där vi har uppgifter som måste lösas innan nästa del kan göras, och alla är inte lika bra på att planera och tidsätta sina uppgifter. Numera försöker vi lösa detta dels genom att visuellt styra uppgifter på våra tavlor med kontinuerlig efterfrågan, men även att avgränsa ner uppgifter till mindre delmål som känns mer lätthanterliga att planera.
Men behövs det så brukar jag sätta mig med personen och ta upp båda våra kalendrar och avsätta tid utifrån hur arbetsbelastningen ser ut för tillfället. Då kan vi förstå varandras situation, prioritera och vara överens om att det är en relevant tidsplan.
Jerry Olsson

Min ursäkt att saker inte blir gjorda är att jag tror har att jag har koll på det som ska göras, men inte har det och då improviserar jag. Det är en övning i sig att hitta lösningar men såklart tvingar jag mig själv i rutiner och planering.
András Fejér

Mina bästa ursäkter är ”Jag måste skynda mig hem oväntade gäster kommer på besök”. Mitt bästa tips är att skriva i min göra lista två dagar innan det måste vara gjort!
Sinikka Rönnholm

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.