Helsingborg är en Europas mest innovativa städer

Utmärkelse Helsingborgs stad är en av 12 finalister i European Capital of Innovation Awards 2020, även kallad iCapital. Det är ett årligt pris som delas ut till den stad som bäst kan använda innovation för att möta offentliga utmaningar och förbättra människors livskvalitet.

Helsingborg är en Europas mest innovativa städer

Helsingborgs stad har utmärkt sig på flera sätt de senaste åren. Förutom att få utmärkelsen Årets digitala kommun har de även blivit Årets kvalitetskommun 2017.

Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad.
Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad.

– Hårt och dedikerat arbete har gjort att vi nått hela vägen hit. Nu fortsätter vi arbetet och skapa ett ännu mer innovativt, smart och hållbart Helsingborg,  säger Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborgs stad i en kommentar.

2018 tog Helsingborg ett aktivt beslut att satsa på innovation med en uttalad ambition att bli en av Europas mest innovativa städer senast sommaren 2022, samma år som H22 City Expo ska genomföras. Det innovativa arbetet i Helsingborg involverar idag både invånare, akademi, näringsliv och föreningar som arbetar med att utveckla smarta lösningar som ska öka livskvaliteten för helsingborgarna.

Avgörs i september

Priset iCapital instiftades 2014 av den europeiska kommissionen och tidigare har bland annat Barcelona och Amsterdam fått priset.

Den slutliga vinnaren offentliggörs den 22 september på European Innovation Day. Vinnande stad tilldelas 1 miljon euro för att stötta innovationsaktiviteter i syfte att involvera och uppmuntra både medborgare, näringsliv och akademi att skapa en högre livskvalitet.

Årets finalister (I alfabetisk ordning)

 1. Cluj-Napoca (Rumänien)
 2. Espoo  (Finland)
 3. Ghent (Belgien)
 4. Groningen (Nederländerna)
 5. Helsingborg (Sverige)
 6. Leeuwarden (Nederländerna)
 7. Leuven (Belgien)
 8. Linz (Österrike)
 9. Milano (Italien)
 10. Reykjavik (Island)
 11. Valencia (Spanien)
 12. Vienna (Österrike)

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.