Hon blir maskinuthyrarens första hållbarhetschef – ”milstolpe”

Karriär Från och med september får Rebecca Långström, 29, globalt ansvar över Renta-koncernens hållbarhetsarbete. Hennes prio ett: Se till att bolaget lever upp till CSRD och EU-taxonomin i samtliga länder.

Hon blir maskinuthyrarens första hållbarhetschef – ”milstolpe”
– Prio ett blir att se till att vi lever upp till CSRD, säger Rebecca Långström om Renta. Foto: Renta

Renta hyr ut maskiner och byggutrustning till byggföretag och privatkunder i åtta länder. Bara i Sverige har företaget 59 depåer. Rebecca Långström har jobbat för företaget sedan 2020, fast som kvalitets- och miljöansvarig i Sverige. Om några veckor kliver hon upp på koncern-nivå när hon intar rollen som hållbarhetschef.

Om

Rebecca Långström

Ålder: 29

Bor: Mölndal

Yrkeserfarnehet: SHEQ Coordinator på Epiroc, kvalitets- och miljöansvarig på Renta

Utbildning: Industriell ekonomi Högskolan Väst

– Det känns jättebra! Allt har gått i rasande takt. Posten är ju helt ny, så jag har inget att jämföra med, men det här är absolut en personlig milstolpe. Att en sådan här roll skapas säger också mycket om företaget, säger Rebecca Långström.

Ända sedan Renta fick nya ägare råder stort fokus på hållbarhet, menar hon.

– Prio ett blir att se till att vi lever upp till CSRD och taxonomin. Här i Sverige har vi varit en dragkrok för hela koncernen vad gäller hållbarhetsarbetet, men nu måste alla till samma nivå.

Globalt ansvar

Rebecca Långströms största utmaning enligt henne själv blir att tvätta bort Sverige-stämpeln och att skaffa sig ett bredare perspektiv. Renta finns exempelvis i Polen där hållbarhetsfrågan inte har stått lika högt på agendan bland verksamheter. Alla ska utbildas till att förstå vilken roll de spelar i koncernens hållbarhetsarbete.

– Det är ju inte bara en person som ska rodda med hållbarhet.

Hur är det att ha en chefspost som denna vid en så ung ålder?

– Helt ärligt är det inget jag tänkt särskilt mycket på, även om jag är kvinna och ung.

89,3 procent av företagets anställda är män, och Rebecca är bland de yngre.

– Det har inte varit några konstigheter. Jag har ju jobbat med detta hela mitt yrkesverksamma liv och vet på många sätt mer om ämnet än vissa med samma roll. Hela världen har skiftat fokus de senaste åren vad gäller bland annat miljö och social hållbarhet, så rollen är ny för många, säger Rebecca Långström.

Hållbarhet viktigt för ekonomin

Renta har gått från att bemöta kundbehov och krav vad hållbarhet till att ha ambitionen om att bli bäst. Rebecca Långström sticker inte under stolen med att det till stor del har att göra med pengar. Renta jobbar för att leva upp till EU-taxonomin för att fortsatt kunna finansiera ny utrustning. Under ett och ett halvt års tid har Renta tagit hjälp av ett konsultföretag för att kartlägga alla processer.

– Min plan att fortsätta på deras spår. Vi vill vara ett företag som går i bräschen, avslutar Rebecca Långström.

Lista

Rebeccas 3 snabba tips till dig som strävar efter att bli hållbarhetschef

  • Lär dig lite om mycket.
  • Våga ta plats och kom med initiativ.
  • Lär dig så mycket du kan – hela tiden. Finns alltid någon som kan mer än du.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste