Standarden som butikerna ska certifieras mot heter Svensk standard för livsmedelshantering i butik. Enligt Hélène Arrenfeldt på Svensk Dagligvaruhandel, branschorganisationen som utvecklat tredjepartsstandarden, är den Sveriges, och kanske till och med Europas första livsmedelstandard där huvudfokus ligger på butiken.
– Det är en standard för hygienfrågor som är baserad på våra branschriktlinjer Säker mat i din butik, säger hon.
Stöd i vardagen
I dagsläget har omkring 25 Ica-butiker certifierats. Icas presschef Staffan Ekengren berättar att arbetet trappas upp under 2010 med målet att certifiera landets samtliga butiker, cirka 1 400 stycken. Som stöd i kvalitetsarbetet har butikerna haft de 30-tal kvalitetscoacher som arbetar på matkedjan. De har hjälpt till att utifrån standarden skapa rutiner i det dagliga arbetet för att säkerställa en enhetlig tillämpning av livsmedelslagen.
– Standarden är väldigt butiksnära och konkret, och ska underlätta tillämpningen av lagen, säger Staffan Ekengren.
I de flesta butiker har standarden redan implementerats, det som väntar nu är själva certifieringen.