Ica kvalitetscertifierar sina matbutiker

Att se till att livsmedelslagen tillämpas på rätt sätt – och på samma sätt. Det är tanken bakom Icas arbete med att kvalitetscertifiera matbutiker runtom i landet.

Ica kvalitetscertifierar sina matbutiker

Standarden som butikerna ska certifieras mot heter Svensk standard för livsmedelshantering i butik. Enligt Hélène Arrenfeldt på Svensk Dagligvaruhandel, branschorganisationen som utvecklat tredjepartsstandarden, är den Sveriges, och kanske till och med Europas första livsmedelstandard där huvudfokus ligger på butiken.

– Det är en standard för hygienfrågor som är baserad på våra branschriktlinjer Säker mat i din butik, säger hon.

Stöd i vardagen

I dagsläget har omkring 25 Ica-butiker certifierats. Icas presschef Staffan Ekengren berättar att arbetet trappas upp under 2010 med målet att certifiera landets samtliga butiker, cirka 1 400 stycken. Som stöd i kvalitetsarbetet har butikerna haft de 30-tal kvalitetscoacher som arbetar på matkedjan. De har hjälpt till att utifrån standarden skapa rutiner i det dagliga arbetet för att säkerställa en enhetlig tillämpning av livsmedelslagen.

– Standarden är väldigt butiksnära och konkret, och ska underlätta tillämpningen av lagen, säger Staffan Ekengren.

I de flesta butiker har standarden redan implementerats, det som väntar nu är själva certifieringen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.