– Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder och vi har aldrig varit mer beroende av den digitala infrastrukturen. Den är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och en viktig del av vårt totalförsvar samt en förutsättning för att våra mest samhällskritiska funktioner ska fungera, säger IVA-ledamot Pia Sandvik som är vd för Teknikföretagen och styrgruppsordförande för det nya projektet, i ett pressmeddelande.
IVA:s nya satsning ska stärka Sveriges digitala infrastruktur
Digitalisering
Sveriges digitala infrastruktur är oroväckande sårbart för störningar och angrepp. Det menar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som nu startar projektet Resilient digital infrastruktur för att råda bot på problemen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ett av IVA-projektets övergripande mål är att bidra till att Sverige kommer att ha en digital infrastruktur som till kapacitet, kvalitet och säkerhet kan mäta sig med de mest avancerade länderna i världen.
IVA-ledamoten Patrik Fältström är säkerhetsskyddschef på Netnod och sitter med i projektets styrgrupp. Han menar att Sverige trots allt har fördelar när det kommer till att bygga en stark infrastruktur då vi har adekvata regelverk på plats och flera konkurrerande aktörer.
– Det har lett till diversitet, gjort oss bra på innovation och att hitta fungerande lösningar.
Det faktum att Sverige i många avseenden är ett uppdelat samhälle med många kommuner, regioner och olika myndigheter försvårar situationen.
– Det som saknas är att veta vem som behöver göra vad för att lösa de problem och brister som vi har, kommenterar Patrik Fältström.
För att bidra till det arbetet kommer särskilt sammansatta expertgrupper inom projektet Resilient digital infrastruktur, med representanter från industri, offentlig sektor och akademi, att ta fram scenarion för tänkta störningar och kriser. Förhoppningen är att därefter kunna ta fram konkreta och genomförbara åtgärdsförslag.
– Det är inte tydligt idag vad som behöver ändras och vad som förväntas av olika aktörer. Här hoppas vi kunna bidra med några viktiga pusselbitar, avslutar Pia Sandvik.