Kafferosteri får Leanpriset 2019

Utmärkelse Inga koldioxidutsläpp från produktionen, inga olyckor på sju år och förkortade leveranstider är några resultat av ett fokuserat lean-arbete. Nu prisas Zoégas Kaffe med Svenska Leanpriset 2019 för sitt systematiska arbete och för sina tydliga mål som tar utgångspunkt i kundnyttan.

Kafferosteri får Leanpriset 2019
Vinnare av Svenska Leanpriset 2019 är Zoégas Kaffe. Foto Camilla Svensk.

Zoégas kaffe är en del av Nestlé Sverige AB och tillverkar kaffe – alltid mörkrostat, i Helsingborg sedan 1886. Förbättringsresan med lean påbörjades 2009 och genomsyrar nu hela organisationen.

På 1,5 år har Zoégas minskat antalet oplanerade produktionsstopp med 31 procent , eliminerat antalet olyckor på fabriken sedan 2012 samt förkortat leveranstiden till kunderna med två dagar.

Hans Nilsson, marknadschef.

– Vi är mycket stolta att vinna Svenska Leanpriset. När vi startade vår leanresa kunde vi inte föreställa oss var vi skulle vara idag. Koldioxidneutrala, utan olyckor och med reducerade oplanerade produktionsstopp. Vi har ett engagerat team som varje dag överträffar sig själva, där strävan efter ständiga förbättringar är en självklarhet som frigör tid, minskar stress och skapar än ännu säkrare arbetsplats. Det är ett pris till alla medarbetare på Zoégas, säger Hans Nilsson marknadschef på Zoégas/Nestlé.

Förstå visionen

Enligt juryns motivering har Zoégas lyckats med arbetet att förstå den övergripande visionen, formulera mål som sedan översatts till behovsstyrda mätetal som teamen själva har tagit fram. Det gör även att det blir en tydlig röd tråd mellan strategi och det praktiska operativa arbetet, menar juryn.

Fakta

Zoégas kaffe

Zoégas kaffe är ett varumärke i Nestlékoncernen. Sedan starten 1886 ligger fabriken i Helsingborg. Här arbetar 70 medarbetare med att tillverka rostat och malet kaffe, i huvudsak för den svenska marknaden.
Zoegas Julkaffe 2019.
Arbete med ständiga förbättringar startade 2009. Nestlé har som mål att alla produktionsanläggningar i hela världen ska vara klimatneutrala senast 2030. Zoégas har redan nått detta mål.

Zoégas prisas även för sin förmåga att ta utgångspunkt i kundnyttan när de ständigt letar efter åtgärder som förbättrar både produkten och produktionen. Resultatet är ökad säkerhet för personalen och minskad påverkan på miljön.

Slutligen konstaterar juryn att utvecklingsarbetet framgångsrikt har skapat både lönsamhet och ökat effektiviteten men även förbättrat arbetsmiljön för alla medarbetare.

Svenska Leanpriset delades ut på årets Lean Forum konferens i Södertälje. Zoégas utsågs till vinnare i konkurrens med de tre finalisterna The Absolut Company i Åhus och N4 i Södertälje. Vinnaren utsågs av Lean Forums styrelse.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste