Känsloladdat om ledarskapets vardag

I Livet som chef bjuds läsaren på en annorlunda, inspirerande och klok bok om ledarskap. Boken är skriven med glimten i ögat och igenkänningsfaktorn är stor. Lättläst, men ändå tankeväckande, tycker Kvalitetsmagasinets recensent.

Det finns många böcker om ledarskap idag. En del är vetenskapligt underbyggda och kan bli lite tunglästa. Andra är mer erfarenhetsbaserade och ofta mer lättlästa. Denna bok tillhör absolut de trevligare och mer lättlästa. Den bygger på Henrik Frenkels krönikor i tidningen Chef. Varje kapitel har ett tema, som speglar hans egna erfarenheter som chef. Man kan, om man vill, kanske se boken som en reseskildring i ”hur livet ter sig som chef”.

Här finns allmänna beskrivningar om att det inte är så lätt att vara chef. ”Glöm glamouren om du vill bli chef. Att jobba som chef innebär att man oftast hamnar i kläm, står ensam, och ska inspirera andra.” Inte så sällan tycker man dessutom att många av problemen beror på ens egen chef. ”Jag drömmer ofta om att jag skäller ut mina chefer. De är idioter, nollor och fullkomligt värdelösa … och så vaknar jag alldeles kallsvettig och undrar hur jag nu ska kunna försörja mina två små barn.” Samtidigt gäller det att sluta bete sig som ett offer. ”Chefer som gnäller ska antingen hoppa av eller ta itu med problemen.”

Avstå från målen

Är verkligen poängen med livet att ha tydliga mål, förresten? Själv blev Frenkel journalist mest av en slump. Han ville bli ämbetsman på Jordbrukstyrelsen i konkurrens med 250 andra personer och fick nej. Istället blev det den sista antagningsplatsen till Journalisthögskolan. En dag ringde en kompis och undrade om han ville affärsjournalist – han som hade underkänt i matematik i studentexamen. Alltså: Avstå mål och gör dig istället tillgänglig när tillfällena dyker upp.

Vill du veta vilket som är det enklaste sättet att undvika att höja dina medarbetares löner? Är det att hota med svag marknad, att kunderna sviker och att konkurrenterna flåsar i nacken och att jobben är hotade? Nej, svaret är enklare: Ge beröm. Varför gör vi då inte det som chefer? Läs de olika undanflykterna som håller, inte minst: ”jag får ju aldrig beröm själv”.

Är Du förresten också med i BKFMM? Vad du inte vad det betyder? Jo, Boka Kalendern Full Med Möten. Eller i klubben MKMPK – Måste Kolla Mejlen På Kvällen.

Boken handlar om att tolka drömmar, lära sig kantarellteorin, skippa målen och söka upp magkänslan. Vet du förresten vad ”Management by magkänsla” är? ”Livet som chef” är en annorlunda, lättläst, klok, tänkvärd och inspirerande bok. Du känner lätt igen dig och ler år många personliga anekdoter. Den är personligt skriven och känsloladdad – men väcker ändå många tankar och reflektioner.

Fakta

Livet som chef

Författare: Henrik Frenkel

Förlag: Ekerlids Förlag

ISBN 91-7092-038-9.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.