Känslor ska få oss att handla

Det kommersiella bruset är så stort att människor byggt upp en förmåga att filtrera bort reklam. Marknadsföringen har därför hittat nya vägar. Nu vill man få oss att handla genom att göra oss känslomässigt berörda av produkterna.

Reklam var tidigare ordrik och informationsrik och innehöll rationella argument för varan. Idag exponeras vi för varumärken och produkter med vackra, glada och sexiga människor, eller med kändisar, humor och överraskande inslag. Vi finner mjuka mattor i butikerna, industriellt framställd doft av nystrukna skjortor eller nybakat bröd och behagligt ljus bland butikshyllorna. Denna marknadsföring med olika former av dold påverkan har en sak gemensamt – den syftar till att väcka känslor hos Dig.

Känslor nytt grepp

Det kommersiella bruset är så stort att vi bygger upp en förmåga att filtrera bort reklam. Marknadsföringen har därför funnit en ny väg. Boken syftar till att uppmärksamma denna nya typ av emotions-laddad marknadsföring, som går via emotioner snarare än via vår förmåga att syssla med rationell logik. Emotion är ett tillstånd som dyker upp utan att vi själva väljer det (latinets ”emoveo” betyder ”skaka” eller ”rubba”). Syftet med boken är att blottlägga hur sådan marknadsföring fungerar så att både användare och mottagare blir bättre rustade att handskas med samtida marknadsföring.

Kändisars roll

Modeller och kändisar i reklamen är idag vanligt, som Björn Borgs tröjor och Martin Dahlins skjortor. Men detta är inget nytt. Redan 1912 fanns en annons med texten: ”Amundsen använde på Sydpolsexpeditionen endast Stomatol”. Men reaktionen på ”kändisannonser” är inte alltid positiv. Kundernas syn på en handduk ändrades, exempelvis, när den exponerades med Madonna, som inte bedömdes positivt.

Vilken inverkan har en vacker modell, som i reklamen inte har någon koppling till den produkt som ska marknadsföras? Reagerar män och kvinnor olika? Påverkar modellen hågkomsten av själva varumärket positivt, eller kanske negativt för att man istället minns modellen? Om modellen eller kändisen dyker upp vid marknadsföring av flera olika märken, hur reagerar jag då som kund och hur påverkas emotion och trovärdighet?

Tänkvärd avslutning

I boken presenteras och diskuteras ett antal vanliga emotionsladdade inslag. Den innehåller många exempel och illustrationer, och bygger till stor del på olika undersökningar. En stor mängd referenser och kommentarer finns samlade i slutet av boken. I en trivsam och tänkvärd avslutande dialog mellan en student och författaren knyts bokens innehåll och budskap ihop.

Magnus Söderlund har en utmärkt förmåga att balansera ett vetenskapligt skrivsätt med ett mer lättsamt, tänkvärt och intresseväckande sätt att uttrycka sig för en bred publik. Boken fick, bland annat, mig att fundera på hur jag själv reagerar som kund för denna typ av reklam.

Fakta

Emotionsladdad marknadsföring

Författare: Söderlund, Magnus (2003).

Förlag Liber

Antal sidor 260 sidor. ISBN 91-47-07279-2.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste