– Det är exempelvis mer lättarbetat när avstånden mellan människor inte är så stort. Det finns ett bra driv här. Det trivs jag med.
Eriksson ska även ägna tid åt att bygga upp högskolans forskning inom industriell ekonomi tillsammans med sina kollegor.
Vilka är de största utmaningarna för forskare inom området?
– Det finns ett stort gap mellan vad vi vet och vad som faktiskt görs i organisationer. Trots att det finns mycket forskning att ta del av är det svårt att nå ut och omvandla kunskapen till nytta i organisationer. Det kan bero hur vi forskare jobbar. Men det kan också vara svårt att förändra organisationer. Det är enklare att fortsätta i gamla hjulspår.
Enligt Henrik Eriksson är finns det mycket pengar att spara på att utveckla kvalitets- och ledningssystem.
– Forskning visar att företagens kvalitetsbrister i genomsnitt står för cirka 30 procent av deras totala kostnader.
Vilka trender ser du inom ditt forskningsområde?
– Decentraliserade organisationer intresserar allt fler och kan vara klokt att titta närmare på om man vill attrahera de kommande generationerna. Dagens ungdomar och unga vuxna vill inte jobba i hierarkiska organisationer enligt gallupundersökningar, säger Henrik Eriksson i pressmeddelandet och fortsätter:
– Det finns flera exempel på framgångsrika företag som valt att inte ha några chefer utan hittat andra former för sin organisering. Ett exempel från Nederländerna är omsorgsföretaget Buurtzorg som har cirka 15 000 anställda men inga chefer. Här jobbar man i team om maximalt tolv medarbetare med tydliga spelregler. I Sverige finns också några intressanta exempel som Centiro och Bjorn Lunden AB.
publicerad 23 oktober 2024